29. HRVATSKI FESTIVAL JEDNOMINUTNIH FILMOVA – Održan iz drugog pokušaja, Grand Prix filmu “Oni su danas…”

Datum objave: 10. 7. 2021. | Kategorija: Kultura

POŽEGA – U sklopu 29. Hrvatskog festivala jednominutnih filmova sinoć je u požeškom Gradskom kazalištu, prikazano 60 jednominutnih filmova od 439 pristiglih ove godine iz 42 zemlje svijeta, s tri nove države, Afganistanom Ganom i Salvadorom.

Obraćajući se nazočnima predsjednik priređivačkog odbora i direktor Festivala Željko Balog napomenuo je kako se  prošle godine tek iz trećeg pokušaja uspjelo prikazati službeni program, a ove godine iz drugog pokušaja.Ovogodišnje prvo održavanje omelo je veliko nevrijeme koje je Požeštinu zadesilo upravo 25. lipnja, a i podjela nagrada obavljena je tako prije dva tjedna bez projekcije filmova .

Grand Prix je pripao filmu Oni su danas…, bosanskohercegovačkog autora Zorana Čatića (skulptura Požeške bolte i plaketa). Zlatna plaketa dodijeljena je filmu Misija Covid-19, autora Petera Vadocza iz Mađarske, srebrna filmu Redleaf-Zamieszanie, Artura Czerwinskog iz Poljske, a brončanu plaketu dobio je Red bull protiv alkohola, autora Jana Kuske iz Slovačke. Medalja UNICA-e pripala je filmu Moj način (My Way), autora Raše Stanišića iz Srbije. Uz prvu, drugu i treću nagradu dodijeljena je plaketa Rudinske glave i slika suvremenih hrvatskih slikara. Ove godine, zbog epidemioloških mjera i nastalih okolnosti, nije bilo nagrade publike.Filmove je odabrao ocjenjivački sud  u sastavu: Stanimir Trifonov iz Bugarske, Alen Drljević iz Bosne i Hercegovine, te Đelo Hadžiselimović, Zvonimir Rumbolt i Zvonimir Karakatić iz Hrvatske.

Nazočne sudionike i posjetitelje službenog programa Festivala priodnim riječima pozdravili su zamjenik županice Ferdinand Troha i zamjenik požeškog gradonačelnika dr. sc. Borislav Miličević.

TEKST: S. P.          FOTO: pozega.hr

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn