28. SLUK U OSIJEKU – “Zatočenik kule Bro” otvorio vrata čarobnog svijeta lutkarstva

Datum objave: 24. 5. 2021. | Kategorija: Kultura

OSIJEK – Od 24. do 29. svibnja u Osijeku se održava 28. Susret lutkara i lutkarskih kazališta Hrvatske. Ovogodišnji SLUK donosi 12 predstava i izložbu kojom se obilježava 90. rođendan Branka Mihaljevića, po kojem je osječko Dječje kazalište dobilo ime. Čast da prva igra na ovogodišnjem festivalu imala je predstava “Zatočenik kule Bro” nastala u koprodukciji Gradskog kazališta Požega i Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku.

Zbog epidemioloških mjera, kazališne će družine u Osijeku boraviti samo na dan kada imaju predstavu, neće se zadržavati, što ovu bijenalnu manifestaciju čini drukčijom od svih održanima do sada. Naglasio je to i u svojoj poruci uoči ovog kazališnog festivala posvećenog isključivo lutkarskoj umjetnosti ravnatelj Dječjeg kazališta Branka Mihaljhevića i izvršni producent SLUK-a Ivica Lučić. “Dakle, nije normalno da se najbolji lutkari Hrvatske ne skupe svi na jednom mjestu svake dvije godine, da ne pogledaju međusobno što najbolje imaju za pokazati u protekle dvije godine, da se ne druže cijelo vrijeme trajanja festivala, da ne dijele zadovoljstvo ili nezadovoljstvo dodijeljenim nagradama na završnoj večeri, da se jedni drugima ne pohvale dobrim stvarima i da se jedni drugima ne požale na loše stvari, da ne zapjevaju i ne zaplešu, nije normalno da lutkari kaplju na SLUK jedan po jedan u dolasku i otkapljavaju isto tako u odlasku! E, pa dobro! Ako već na SLUK kaplju, neka barem na taj način tkaju slap hrvatskog lutkarstva u kontinuitetu. Ono što je ipak normalno na ovogodišnjem SLUK-u jest to da je u Osijeku! Onda je normalno da vam svima poželim – Dobro došli u Osijek na ovaj jedini nenormalni SLUK u povijesti”, poručio je Lučić.

“Pred nama je bogati program ovogodišnjeg SLUK-a. Uživat ćemo gledajući dvanaest predstava koje je ove godine za sudjelovanje na SLUK-u pomno izabrala Teodora Vigato. Uživat ćemo u izložbama, obilježit ćemo 90. rođendan Branka Mihaljevića, ugostit ćemo četvrto izdanje SHOW-CASE-a u organizaciji Kazališnog epicentra, održati sastanak Upravnog odbora HC UNIMA, biti dio programa Vukovarskog lutkarskog proljeća i maštati da smo svih dana održavanja SLUK-a svi zajedno u Osijeku jer lutkare odlikuje bogata mašta i vedar duh koji im pomaže u stvaranju najneobičnijih predstava i prevladavanju raznih teškoća. Vjerujući u našu bogatu maštu i vedar duh želim vam dobrodošlicu u Osijek, u Dječje kazalište Branka Mihaljevića s nadom da nam je ovo prvi i zadnji Susret u ovakvom izdanju i da će slijedeći SLUK biti opet onaj star i da ćemo se „gužvati” i stvarati „šušur”, da ćemo se grliti, rukovati, juriti s predstave na predstavu,” naglasila je predsjednica Organizacijskog odbora i predsjednica HC UNIMA-e Jasminka Mesarić.

Prvog dana prva odigrana na ovogodišnjem festivalu bila je predstava “Zatočenik kule Bro” nastala suradnjom Gradskog kazališta Požega i Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku. Autorski tim i izvođači su Mihael Elijaš, Marijin Kuzmičić, Andrija Krištof, Silvijo Švast i Sara Baričević (izrada lutaka i scenografije) pod mentorstvom prof. Hrvoja Seršića i Rie Trdin, a svojom umjetničkom i zanatskom izvrsnošću predstava je zasigurno širom otvorila vrata čarobnog svijeta lutkarstva kojem je posvećen cijeli festival.
Najboljima na festivalu bit će dodijeljene i nagrade za najbolje oblikovanje rasvjete, za najbolju kreaciju lutaka i maski, za najbolju scenografiju, za najbolju kostimografiju, za najbolji novi tekst (izvorni ili prilagodba), za najbolju glazbu, za najbolju glumu – animaciju, za najbolju režiju i za najbolju predstavu u cjelini, zatim nagrada dječjeg prosudbenog odbora te nagrada za ukupnu likovnost predstave “Branko Stojaković”, koju tradicionalno dodjeljuje Kazalište lutaka Zadar. Odsjek za povijest hrvatskog kazališta HAZU dodjeljuje Povelju za promicanje hrvatske dramske književnosti na lutkarskoj sceni.

Cijeli program i više informacija pogledajte OVDJE.

TEKST: S. Pok       FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn