28. HRVATSKI FESTIVAL JEDNOMINUTNIH FILMOVA – U novom, DRIVE-IN izdanju 11. srpnja na Trgu Sv. Trojstva

Datum objave: 18. 6. 2020. | Kategorija: Kultura

POŽEGA – I ove godine Požega će biti središte svjetske kratke filmske forme – sve je spremno za 28. Hrvatski festival jednominutnih filmova ali u novom izdanju prilagođenom epidemiološkom okviru. Službeni program festivala održat će 11. srpnja 2020. godine na Trgu Sv. Trojstva u formi DRIVE-IN kina, najavili su predsjednik GFR Film video i osnivač Festivala Željko Balog i gradonačelnik Požege Darko Puljašić.

Bez gostiju iz brojnih stranih zemalja, ali s brojnim filmovima koji će Požežanima biti ponuđeni na središnjem gradskom trgu uz dašak popularne filmske ikonografije – drive in i kokice. Na svoje će doći i filmofili koji će se smjestiti na terase okolnih ugostiteljskih objekata, jer veliko platno i njima će pružiti nesmetani užitak u 60 naslova svjetske kratke filmske forme.

“Hrvatski festival jednominutnih filmova u Požegi jedan je od najdugoviječnijih festivala te vrste u Hrvatskoj, a poseban je i u svijetu. Uvijek je bio inovativan, drugačiji, a uz sve probleme, pandemiju i koronu, u svom 28. izdanju prilagodio se i tome. I ovaj put bit će poseban, a Grad Požega objeručke je prihvatio sve novosti koje ovogodišnji Festival donosi i mislim kako će to biti izvrstan poticaj i temelj za neka buduća slična događanja. Nadam da će već iduće godine u ovoj prilici Požega biti puna gostiju iz svijeta, ali isto tako se nadam da ćemo i ove godine uživati u ovakvom izdanju,” rekao je gradonačelnik.

” U dugoj poviejsti festivala ovo je drugi put kako mijenjamo termin održava. No, kao organizatori, zadovoljni smo brojem filmova. To je standardni broj kao iz prethodnih godina pa je pristiglo 437 filmova iz 40 zemalja svijeta. Na dosadašnjih 28 festivala prijavljeno je oko 8000 filmova iz ukupno 91 zemlje svijeta, tako da je kontinuitet festivala tu. Ove godine, odlučili smo se na ovu drive-in formu. Bit će obilježena mjesta gdje će moći stati gledatelji s automobilima, a ostali će moći gledati iz omiljenih kafića. Nekoliko projekcija bit će i u ugostiteljskim lokalima.” naglasio je direktor festivala Željko Balog.

Zbog specifične forme, ove godine bit će prikazan samo službeni program, a stručno povjerenstvo koje čineNedžad Begović (BiH), Namik Kabil (BiH), Velimir Grgić (Hrvatska), Dario Lonjak (Hrvatska) i Zvonimir Karakatić (Hrvatska) svoju odluku donijet će unaprijed te će izostati svečanost dodijele nagrada, ali nagrađeni filmovi bit će poznati odmah nakon projekcije.

Rezervacija parkirnog mjesta za gledanje iz automobila može se osigurati od 6. do 9. srpnja na broj 098 520560 ili mailom crominute@gmail.com ili u Art kinu Grgin dol 20 do 18,00 do 20,00 sati.

TEKST: S. Pok       FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn