DOSTOJANSTVENO U ŠIRINCIMA – Obilježena 28. godišnjica akcije kojom je oslobođena gotovo cijela Zapadna Slavonija

Datum objave: 03. 1. 2020. | Kategorija: Društvo

ŠIRINCI/ REŠETARI – Čuvajući živim sjećanje na događaje kojim su se stvarali temelji hrvatske samostalnosti i suverenosti, članovi Udruge vetarana 3.GBR Kune, ogranak Nova Gradiška i Odbora za obilježavanje obljetnica iz Domovinskog rata novogradiškog kraja, u domaćinstvu i pod pokroviteljstvom Općine Rešetari, svečano su obilježili 28. godišnjicu vojno-redarstvene akcije Širinici 92.

Dostojanstveno, svečano i s pijetetom, uz nazočnost hrvatskih branitelja, roditelja i članova obitelji poginulih, predstavnika javnog i političkog života, gostiju i uzvanika, u organizaciji članova Udruge vetarana 3.GBR Kune, ogranak Nova Gradiška i Odbora za obilježavanje obljetnica iz Domovinskog rata novogradiškog kraja i domaćinstvu Općine Rešetari, obilježena je 28.godišnjica vojno redarstvene akcije Širinici 92. Riječ je o akciji kojom je oslobođena gotovo cijela Zapadna Slavonija, dijelu opsežne i koordinirane akcije Orkan 91. tijekom koje je, od 29. listopada 1991.do 3.siječnja 1992.godine, uspješno neutralizirano 21 srpsko uporište, oslobođena planina Papuk, od Orahovice do Daruvara, Ravna Gora, Voćin, Lipik, kao i cijeli niz sela, a obranjen je i Pakrac.

Vojno besprijekorno “odrađena” akcija Širinci 91. bila je od presudne važnosti i za novogradiški kraj jer njenim je uspješnim završetkom došlo do stabilizacije bojišnice na potezu Širinici-Mašićka Šagovina-Medari-Dragalić-Donji Bogićevci-Pivare-lijeva obala Save. Nakon temeljitih priprema akcija je počela 3. siječnja 1992. godine u ranim jutarnjim satima. Pješačke postrojbe zaposjele su planirane položaje, pa je svoj dio posla u razbijanju snažnog četničkog uporišta moralo obaviti topništvo. Po širem sektoru Širinaca otvorena je topnička vatra iz haubica 105 mm, ZIS-ova 76 mm, samohotki 90 mm i ručnih bacača. Postrojbu, koja je imala zadaću ući u Širince, podržavale su druge postrojbe naše vojske vatrom iz automatskog oružja i protuoklopnih sredstava.

U akciji su poginula osmorica hrvatskih branitelja, među kojima i jedan od zapovjednika, pukovnik Ivica Atlagović, odlukom predsjednika dr.Franje Tuđmana posmrtno odlikovan Spomenicom Domovinskog rata, Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, te činom pukovnika Oružanih snaga Republike Hrvatske, kojih su se, odavanjem počasti prisjetili mnogobrojni gosti i uzvanici svečanosti-predstavnici Brodsko posavske županije, Grada Nova Gradiška, čelni ljudi Općine Rešetari, domaćina svečanosti, te saborski zastupnik Davor Vlaović. Nakon mise za sve poginule, smrtno stradale, umrle i nestale hrvatske branitelje nestale u Smrtiću, polaganja vijenaca, te prigodne komemoracije u Širincima, u okviru svečanosti položeni su vijenci na spomen obilježju u Rešetarima.

TEKST: S. Tarbuk    FOTO:  FB Cajtung

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn