27. OBLJETNICA STRADAVANJA GRADA SLAVONSKOG BRODA – Komemoracija “Sjećamo ih se s ponosom i tugom”

Datum objave: 03. 5. 2019. | Kategorija: Društvo

SLAVONSKI BROD – Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika djeci poginuloj u Domovinskom ratu danas je u Slavonskom Brodu obilježeno je sjećanje na žalostan dan kada je u gradu u žestokim napadima tijekom Domovinskog rata život izgubilo desetero odraslih i šestero djece.

Dan 3. svibnja 1992. godine, bio je jedan od najtragičnijih u Slavonskom Brodu. U napadima i eksplozijama topničkih i minobacačkih neprijateljskih granata, te bombi izbačenih iz neprijateljskih zrakoplova, poginulo je 16 osoba, od toga šestero male djece, a ranjeno 60 ljudi.

U znak sjećanja na žrtvu sve djece poginule u Slavonskom Brodu, ispred Osnovne škole „Hugo Badalić“, 2000. godine podignut je spomenik „Djevojčica“, jer je samo iz te škole tijekom Domovinskog rata, poginulo 16 učenika. Inače u ratnim danima, a najviše u svibnju, u Slavonskom Brodu je poginulo 28 djece, jedan cijeli razred, kojima je naprasno prekinuto djetinjstvo. U spomen parku „Prekinuto djetinjstvo“ i ove godine održan je susret sjećanja na poginulu djecu u Domovinskom ratu.

Kod spomenika su danas položili vijence roditelji i obitelji poginulih te ostala izaslanstva. U ime Brodsko-posavske županije vijenac su položili zamjenici župana Stjepan Bošnjaković i Damir Mirković, izaslanstvo Grada Slavonskog Broda na čelu s gradonačelnikom Mirkom Dusparom, izaslanstvo Udruge hrvatska žena, predstavnici policije na čelu s načelnikom PU Brodsko-posavske Antunom Valićem, predstavnici udruga proizišlih iz Domovinskog rata te predstavnici političkih stranaka. Vijenci su položeni i zapaljene svijeće i kod Spomenika poginulim braniteljima na Trgu Stjepana Miletića

TEKST: S. P.     FOTO: bpz.hr

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn