27.GODIŠNJICA OSNUTKA 121. BRIGADE – 27. godina nakon rata Nova Gradiška dobiva Trg 121.brigade HV

Datum objave: 25. 9. 2018. | Kategorija: Društvo

NOVA GRADIŠKA – Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 121.brigade pukovnije Nova Gradiška pod pokroviteljstvom Grada, Brodsko posavske županije i Ministarstva hrvatskih branitelja, od četvrtka, 27. do subote, 29. rujna, brojnim će sadržajima obilježiti 27.godišnjicu osnutka 121.brigade i svečano „otvoriti“ istoimeni gradski trg.

Čuvajući živim sjećanje na Domovinski rat i godine u kojima se stvarala samostalna Hrvatska, s pijetetom pamteći žrtvu branitelja i rujanske 90-te, Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 121.brigade-pukovnije Nova Gradiška, pod pokroviteljstvom Grada, Brodsko posavske županije i Ministarstva hrvatskih branitelja, brojnim će sadržajima i trodnevnom svečanošću, od četvrtka, 27.do subote 29. rujna, obilježiti 27.godišnjicu osnutka pobjedničke, novogradiške 121.brigade.

Program obilježavanja počinje u četvrtak, 27.rujna, okruglim stolom na temu „Novogradiško bojište u Domovinskom ratu“. Dan kasnije, u petak, 28. rujna, na rasporedu je nogometna utakmica između veterana NK „Sloga“ i veterana 121.brigade, a onda, u subotu, 29. rujna-središnji dan proslave. Nakon okupljanja uzvanika, mimohoda hrvatskih branitelja, polaganja vijenaca na središnjem spomen obilježju i svete mise, uslijedit će svečanost otvorenja Trga 121.brigade HV-a, kod Doma hrvatskih branitelja, akademija i komemoracija, te zajednički domjenak. Prostor novog gradskog trga od neki dan, zahvaljujući ministru obrane Damiru Krstičeviću i zapovjedniku Hrvatske kopnene vojske, brigadnom generalu i Novogradiščaninu, Siniši Jurkoviću, ali i prije svega, višegodišnjim naporima i korespondenciji s resornim ministarstvima, krasi tenk.

„Najnoviji“ je to i za sada- najveći eksponat Spomen sobe 121.brigade, kojem bi se, jednom, mogao pridružiti i avion. „ Ovo će mjesto uskoro biti proglašeno Trgom 121.brigade Hrvatske vojske, čime ćemo, na istom prostoru, dobiti Dom hrvatskih branitelja i Spomen sobu 121.brigade-pukovnije. Dugoročno, namjera nam je napraviti i spomen park, a uz postojeće eksponate, tenk, top, haubice, želja nam je ovdje, na osam metara visine, postaviti i avion“, upoznao je Arsen Granda, voditelj Spomen sobe i predsjednik Udruge dragovoljaca DR Nova Gradiška.

TEKST: S. Tarbuk     FOTO: plakat/ F.S.

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn