27.GODIŠNJICA MEĐUNARODNOG PRIZNANJA RH – Svečano i dostojanstveno u čast danu koji je zlatnim slovima upisan u hrvatsku povijest

Datum objave: 15. 1. 2019. | Kategorija: Društvo

NOVA GRADIŠKA – Svečano i dostojanstveno, čuvajući živim sjećanje na povijesne dane u kojima se stvarala Domovina, članovi Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Brodsko posavske županije i Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 121.brigade-pukovnije Nova Gradiška, obilježili su 27.godišnjicu međunarodnog priznanja Republike Hrvatske.

U organizaciji Kordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Brodsko posavske županije i Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 121.brigade-pukovnije Nova Gradiška, pod pokroviteljstvom Grada, u nazočnosti brojnih gostiju, prijatelja i „braće po oružju“, u Novoj Gradiški je obilježena 27.godišnjica međunarodnog priznanja RH. Svečanosti je, kako i priliči, prethodilo odavanje počasti najzaslužnijima, onima koji su Domovini, njenoj slobodi i neovisnosti, poklonili sebe.

Učinili su to, polažući vijence na središnjem spomen obilježju i kod biste prvom hrvatskom predsjedniku, u ime Grada Nova Gradiška- zamjenici gradonačelnika Ivana Trupina i Borislav Vidošić te Vlatko Greiner, koordinator za braniteljske udruge, izaslanstvo Hrvatskog časničkog zbora Grada Zagreba i 99 brigade HV-e predvođeno pukovnikom Ivicom Babićem, članovi udruga proisteklih iz Domovinskog rata i ratnih postrojbi, izaslanstva jedinica lokalne samouprave, udruga civilnog društva, ustanova i institucija.

U čast danu koji će, kako je tog 15.siječnja 1992.godine rekao dr.Franjo Tuđman, „zlatnim slovima biti upisan u hrvatsku povijest“, u Domu kulture održana je svečana akademija na kojoj su evocirana sjećanja na ratne godine i dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske. Ratnih dana na novogradiškoj bojišnici i akcija koje su pokazale spremnost hrvatskih oružanih snaga da oslobode okupirano područje i nagovijestile velike pobjede u „Bljesku“ i „Oluji“, prisjetili su se brigadir Josip Mikšić, ratni zapovjednik 121.brigade-pukovnije HV Nova Gradiška, general Rudi Stipčić i brigadni general Mladen Mikolčević, ovog puta i u ulozi predsjedničinog izaslanika.

„Datum međunarodnog priznanja RH još je uvijek nedovoljno shvaćen u Domovini, skoro i podcijenjen, stoga je iznimno važno obilježiti ga, jer, pored svega što smo do tada napravili, 15.siječnja 1992. godine, za to smo dobili i legitimitet i potporu. Puno se toga moralo dogoditi kako bismo svima pokazali da zaslužujemo suverenu i nezavisnu državu i to smo i učinili. Žrtva hrvatskih vojnika, policajaca i svih dragovoljaca koji su se stavili u obranu domovine u tome ima posebnu dimneziju. Čestitam svima veliku obljetnicu jednog od najvećih dana moderne hrvatske povijesti“, rekao je, između ostaloga, brigadni general Mladen Mikolčević.

Uz evociranje uspomena i čuvanje digniteta DR, akademija je bila i prilika da pukovnik Ivica Babić, ratni zapovjednik 99.brigade ZNG HV, u ime svih postrojbi s novogradiške bojišnice, uruči priznanje brigadiru Josipu Mikšiću. Za kulturno umjetnički program pobrinuli su se članovi Matice umirovljenika Nova Gradiška, a svečanosti su, jer tako se čuva živim sjećanje na dane u kojima se stvarala Domovina, nazočili i učenici Industrijsko obrtničke škole i novogradiški vrtićarci.

TEKST: S. Tarbuk      FOTO: S. T.

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn