26. OBLJETNICA VRO BLJESAK U POŽEGI – Položeni vijenci kod spomen obilježja na Trgu 123. brigade

Datum objave: 30. 4. 2021. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Povodom obilježavanja 26. obljetnice VRO „Bljesak“, u organizaciji Grada Požege i uz poštivanje epidemioloških mjera danas su položeni vijenci i zapaljene svijeće na Trgu 123. brigade kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima.

Vijence su položili predstavnici Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević sa zamjenicima, predstavnici Grada Požege predvođeni gradonačelnikom Darkom Puljašićem te predstavnici Hrvatske demokratske zajednice Požeško-slavonske županije na čelu s predsjednikom dr. Željkom Glavićem.

Operacija Bljesak, vojno-redarstvena akcija Hrvatske vojske i specijalne policije RH započela je 1. svibnja 1995., kada su hrvatske vojne i redarstvene snage munjevitom akcijom za samo 36 sati oslobodili 500 četvornih kilometara okupiranih dijelova zapadne Slavonije. Zauzet je pri tom i strateški pravac autocesta Zagreb-Lipovac, čime je uspostavljena veza između istočnog i zapadnog dijela Hrvatske. U VRO „Bljesak” stradao je 51 pripadnik vojske i policije, a njih 162 je ranjeno. Ova operacija je prethodila velikoj operaciji Oluja, koja je uslijedila tri mjeseca kasnije.

TEKST: S. Pok          FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn