POČELO JE U PAKRACU – “Sloboda znači malo ako je nismo iskoristili za izgradnju boljeg života svakog građanina”

Datum objave: 01. 3. 2017. | Kategorija: Društvo

n1

PAKRAC- Bitkom za Pakrac i  prvim otvorenim oružanim sukobom hrvatskih regularnih snaga sa srpskim pobunjenicima, na današnji je dan 1991. godine počeo Domovinski rat. Danas, 26 godina kasnije, s tugom, dostojanstvom i ponosom, kao „amanet, oporuka, znamen i amen“, prvi puta pod visokim pokroviteljstvom predsjednice države i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga, Kolinde Grabar Kitarović, Zapadna Slavonija i Pakrac prisjećaju se dana u kojima se stvarala Domovina, ne zaboravljajući ratne rane  i vidljive ožiljke, poklanjajući se onima koji su žrtvom za domovinu, u Hrvatsku utkali i sebe.

I mada je riječ o datumu koji bi trebao biti upisan u sve školske udžbenike, i mada su ratna događanja u Pakracu bila priprema za kasnije veličanstvene vojno-redarstvene akcije poput „Bljeska“ i „Oluje“, dio je ovo Zapadne Slavonije, koji u 26 godina hrvatske državnosti, nije posjetio niti jedan predsjednik. Svečanost obilježavanja značajne godišnjice u organizaciji grada , Udruge hrvatske policije i branitelja Pakraca i Lipika, pod visokim predsjedničinim pokroviteljstvom, kao i njen osobni dolazak u Pakrac, stoga je i više nego simbolično. Jer, osim što ponosno čuvamo svoju noviju povijest, ali i dignitet Domovinskog rata,  gradeći tako i budućnost, dokaz je to kako bi najave o revitalizaciji, ali i značajnom ulaganju u gotovo potpuno zaboravljenu, osiromašenu i opustjelu Slavoniju, ovaj put mogle biti i istina.

Dobrodošlicu na mjesto u kojem se, u krvi, uz žrtve, ali i hrabrost i ponos branitelja, stvarala Hrvatska, a onda i zahvalnost na dolasku u „naš i Vaš Pakrac“, prije svega predsjednici, a potom i brojnim drugim uvaženim gostima-izaslaniku predsjednika Vlade, ministru branitelja, brigadnom generalu Tomi Medvedu, izaslaniku i pomoćniku ministra obrane, Zoranu Piličiću, predstavnicima Ministarstva unutarnjih poslova, zamjeniku glavnog ravnatelja policije, Draženu Vitezu, predsjedniku HVIDRE, Josipu Đakiću, počasnom građaninu grada Pakraca, generalu Mladenu Markaču, generalima Ljubi Ćesiću Rojsu, Rudiju Stipičiću, Marku Lukiću i Željku Sačiću, saborskim zastupnicima Zlatku Hasanbegoviću i Stevi Culeju, pomoćniku ministrice regionalnog razvoja i europskih fondova i donedavnom čelnom čovjeku grada, Davoru Huški, zamjenici župana Bjelovarsko bilogorske županije, načelnicima policijskih uprava Požeško slavonske i Bjelovarsko bilogorske županije, domaćinima svečanosti, predstavnicima županije, na čelu sa županom  Alojzom Tomaševićem, izrazila je gradonačelnica Anamarija Blažević, ponosna na prošlost grada heroja, uvjerena kako je osobni dolazak predsjednice dokaz i da pakračko-lipičko bojište zaslužuje središnje mjesto na karti hrvatskih bojišta iz Domovinskog rata.

nn

S puno emocija, lokalpatriotski, imajući uvijek na umu Slavoniju, ne dozvoljavajući da zaboravimo dane ponosa i slave, u, kako je rekao „najljepšoj hrvatskoj županiji“, vrhovnu zapovjednicu Oružanih snaga, prijatelje suborce, ali i sve ostale goste, pozdravio je čelni čovjek županije Požeško slavonske, Alojz Tomašević.  „I prije Sarajevskog sporazuma, kada je Vukovar pao, a domovina zvala, Zapadna Slavonija  je odgovorila među prvima, slamajući upravo ovdje „kičmu neprijatelju“. Vaš dolazak, predsjednice, stoga je snažna poruka, potvrda povijesne činjenice kako je upravo na ovom mjestu počeo Domovinski rat, ali i dokaz kako je na ognjištima djedova, naša budućnost. Upravo stoga, zbog žrtve branitelja,  njihovih snova o slobodnoj i neovisnoj državi, zbog vizije prvog hrvatskog predsjednika dr.Franje Tuđmana, krvlju natopljenih njiva, zbog mladosti, ostajemo ovdje, spremni Slavoniju učiniti ponovno plodnom i rodnom, ali je i izgraditi po mjeri čovjeka.“, rekao je, u maniri pravog domaćina, čelni čovjek Županije, Alojz Tomašević.

nnn

Svečanosti obilježavanja 26.godišnjice početka Domovinskog rata, nazočio je i ministar branitelja Tomo Medved, izravni sudionik pakračkih ratnih 90-tih.Pozdravljajući sve nazočne, izražavajući prije svega, duboku zahvalnost braniteljima i prijateljima suborcima,  jer bez njih ne bi bilo ni domovine, ponosan što je dio istog naraštaja, ali i sudionik povijesti, ministar je podsjetio kako je vraćanje digniteta Domovinskom ratu i trajna skrb o braniteljima, glavna dužnost ministarstva, ali i čitave države. Na tom su tragu i nove mjere kojima je cilj poboljšanje životnih uvjeta branitelja i stradalnika Domovinskog rata , kao i briga o njihovom zdravstvenom stanju , poput preventivnih sistematskih pregleda onih nezaposlenih koji predstavljaju i najrizičniju skupinu, ali i niza aktivnosti stambenog zbrinjavanja. “Nakon dugih 15 godina sve su to aktivnosti kojima je ovo ministarstvo napravilo značajne iskorake, stvarajući tako konačno i preduvjete za vraćanje branitelja i stradalnika DR u normalan život, prije svega privođenje kraju donošenja novog, jedinstvenog Zakona o hrvatskim braniteljima, koji će duboko promijeniti dosadašnji odnos prema onima koji su stvarali Domovinu. Dokazat ćemo to i novim spomen obilježjem koje ćemo izgraditi  zajedno s gradom Pakracom i županijom, kao i današnjim posjetom novoizgrađenom Domu hrvatskih veterana u Lipiku“, zaključio je ministar Medved.

nnnn

Visoka pokroviteljica svečanosti i Pakračanima posebno draga gošća, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u svom je govoru podsjetila na značaj Domovinskog rata, ali i temelje slobodne i neovisne Hrvatske koji su upravo ovdje, na području grada Pakraca i Lipika, zbog čega će vrlo skoro ustanoviti i novo priznanje, namijenjeno svima onima koji su na ratištu Zapadne Slavonije, stvarali Hrvatsku. Svjesna aktualnog trenutka i dubokih društvenih podjela, ali i ratnih 90-tih iz kojih smo, prije svega, zbog sloge i jedinstva, izišli kao pobjednici, predsjednica je, upoznavajući kako je, dolazeći u Pakrac, položila vijence na mjestu logora u Bučju i ubijenih u Kusonjama, rekla kako je „ sličnih stratišta velikosrpske agresije diljem Hrvatske, ali i izvan nje, još na stotine.

nnnnn

“Neću, stoga dopustiti da se istina izvrće, da se blati i omalovažava Domovinski rat, uvlači u njega metastaze podjela iz 2.svjetskog rata, ali i da se ustaški režim i antifašistički pokret koriste za sijanje nesloge. Povijesni je to period o kojem uzroke, sve žrtve i sva stradanja, kao i pravu istinu, tek treba utvrditi, ali u slobodnoj, neovisnoj hrvatskoj državi nisu nam potrebne podjele koje su nas skupo stajale“, rekla je predsjednica, „okrećući se“ na kraju govora, budućnosti. “Sloboda znači malo ili ništa ukoliko je nismo iskoristili za izgradnju boljeg života i dostojanstva za svakog građanina. Na žalost, državna politika do sada nije vodila računa o ravnomjernom razvoju ovog dijela Hrvatske. Stoga je vrijeme, dapače, krajnje vrijeme da ovoj županiji i ovom gradu posvetimo puno veću brigu. Prije svega, kroz komplementarne politike- onu gospodarsku i onu demografsku, jer, jedne nema bez druge.“, zaključila je predsjednica.
Središnjem danu svečanog obilježavanja 26.godišnjice početka Domovinskog rata u Pakracu prethodila je sveta misa za sve poginule i umrle hrvatske branitelje, „Mimohod pobjednika“ ulicama grada, polaganje vijenaca na spomen obilježju, te na kraju, zajednički ručak i druženje .


TEKST: Simonida Tarbuk     FOTO: Dorian Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn