25.SUSRETI MALIH PJESNIKA SLAVONIJE I BARANJE – Četvrt stoljeća manifestacije koja slavi jezik i bogatstvo različitosti hrvatskih narječja i promiče dječje stvaralaštvo

Datum objave: 24. 11. 2018. | Kategorija: Kultura

CERNIK – Promičući bogatstvo različitosti hrvatskih narječja i kulturne baštine, čuvajući istovremeno tradiciju dječjeg stvaralaštva, u domaćinstvu Osnovne škole „Matija Gubec“ Cernik, 25. godinu za redom slavio se ča, što i kaj. Počeli su Susreti malih pjesnika Slavonije i Baranje i okupili drage male goste iz prijateljskih škola iz Hrvatske- Zlatara, Primoštena i Gornje Stubice, Usore u Bosni i Hercegovini i Tavankuta iz Vojvodine.

„Jezik je hranitelj naroda i njegov identitet, dokle god živi, dokle ga ljubimo i poštujemo, njim govorimo i pišemo, dotle živi i narod.“ Misao je to u koju čvrsto vjeruju organizatori i domaćini jedinstvene manifestacije koja već četvrt stoljeća u Osnovnoj školi „Matija Gubec“ Cernik, okupi drage goste i prijatelje iz svih krajeva Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Vojvodine s ciljem odavanja počasti hrvatskom jeziku, štokavskoj riječi i bogatstvu različitosti hrvatskih narječja. Priča koja slavi jezik i promovira značaj kulturne baštine, priča je i koja promiče dječje stvaralaštvo, slavi njihovu kreativnost te prije svega čuva prijateljstvo.

Potvrdili su to i ovogodišnji, 25. po redu Susreti malih pjesnika Slavonije i Baranje, koji su, u čast naših ča, što i kaj, u Cerniku okupili brojne drage goste iz prijateljskih škola iz Hrvatske- Zlatara, Primoštena i Gornje Stubice, Usore u Bosni i Hercegovini i Tavankuta iz Vojvodine, 40 malih poeta čiji su stihovi uvršteni u ovogodišnju Zbirku pjesama. Nagrađeni ili ne, ostat će kao zapis budućim generacijama, svjedočeći o bogatstvu različitosti materinskog jezika i snazi pjesničkog izričaja.

Podsjetila je na to, jer riječ je i o osnovnoj ideji manifestacije, pozdravljajući u ime domaćina, Osnovne škole „Matija Gubec“ Cernik goste i sudionike, ravnateljica Reza Benković. „ Svima želim ugodan boravak u našoj školi i Cerniku, s nadom da ćete uživati slušajući lijepe stihove naših malih pjesnika ali i dan iskristiti za razmjenu iskustava, sklapanje novih i produbljivanje starih prijateljstava.“, rekla je na svečanosti otvorenja 25. Susreta malih pjesnika Slavonije i Baranje ravnateljica.

Zadovoljstvo manifestacijom u čast jeziku i prijateljstvu, iskazao je i prvi čovjek Općine Cernik, načelnik Vitomir Žakić. „Svjedoci smo što se sve događa s našim jezikom. On je prekrasan, iako i pun stranih riječi, stoga, ovom ga manifestacijom nastojimo očuvati od izumiranja. Način je to i na koji nastavljamo tradiciju i širimo kulturu, nastojeći biti i partner i prijatelj s našom školom, domaćinom Susreta.“ , rekao je, između ostaloga, načelnik Žakić. Da je riječ o istinski vrijednom događaju za očuvanje naše kulture, tradicije, baštine i jezika potvrdio je i zamjenik župana Damir Mirković. „Kroz ove se pjesme čuvaju stare riječi i izričaji, stoga, veliko hvala svima koji sudjeluju u organizaciji susreta učiteljima i mentorima, a najviše djeci.“, rekao je, između ostaloga, zamjenik župana, na cerničkoj manifestaciji u čast materinskog jezika. Prije središnje svečanosti proglašenja najboljih radova, podignuta je službena zastava susreta, a riječi blagoslova uputio je gvardijan cerničkog franjevačkog samostana, fra Vjenceslav Janjić.

TEKST: S. Tarbuk        FOTO:Cajtung

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn