25. OBLJETNICA VRO BLJESAK – Ponosno i dostojanstveno, uz počast poginulim hrvatskim braniteljima

Datum objave: 01. 5. 2020. | Kategorija: Društvo

OKUČANI – Danas se navršava 25. godina od početka vojno-redarstvena operacije „Bljesak” koja je započela u ranim jutarnjim satima 1. svibnja 1995. godine, a u kojoj su pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske i policije za samo 36 sati oslobodili 500 četvornih kilometara okupiranih dijelova zapadne Slavonije.

Zauzet je pri tom i strateški pravac autocesta Zagreb-Lipovac, čime je uspostavljena veza između istočnog i zapadnog dijela Hrvatske. U VRO „Bljesak” stradao je 51 pripadnik vojske i policije, a njih 162 je ranjeno, a ova operacija je prethodila velikoj operaciji Oluja, koja je uslijedila tri mjeseca kasnije.
Zbog mjera protiv širenja epidemije koje su na snazi ove će godine u Okučanima obljetnica biti obilježena u znatno skromnijem obliku odavanjem počasti svim poginulim hrvatskim braniteljima u VRO Bljesak ispred pomenika “Kristalne kocke vedrine”. U 9 sati svečanost obilježavanja započet će himnom u izvedbi Najboljih hrvatskih tamburaša, potom čitanjem imena 51 poginulog branitelja u VRO Bljesak, a pročitat će ih Krešimir Šimić, sin jednog od poginulih te preletom MIG-ova 21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Čestitku povodom obilježavanja 25. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak uputio je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević:

“dragi hrvatski branitelji,
poštovane obitelji poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja,

s osobitim ponosom i poštovanjem upućujem vam čestitke za dvadeset petu obljetnicu vojno-redarstvene operacije Bljesak. Posebno želim zahvaliti svim hrvatskim braniteljima koji su položili svoje živote za samostalnu i slobodnu Hrvatsku.
Prije 25 godina, u munjevitoj akciji Hrvatske vojske i policije u manje od trideset dva sata oslobođeno je 500 četvornih kilometara okupiranog teritorija zapadne Slavonije, a  nakon četiri godine okupacije oslobođeni su Okučani. 
Hrabrost, odlučnost i zajedništvo hrvatskih branitelja slomili su otpor neprijateljskih snaga.
Bljesak i Oluja bile su ključne završne oslobodilačke operacije u Domovinskom ratu koje su hrvatskom narodu donijele mir i dugo željenu slobodu.Ključ pobjede bili su ljudi, hrabri hrvatski branitelji koji su oslobodili našu Domovinu, a veliko hvala obiteljima, poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja koji su dali sve za našu jedinu Hrvatsku.
Naša je trajna obveza čuvati uspomene na njih i Domovinski rat, temelj moderne hrvatske države.
Neka im je vječna slava i hvala.”

TEKST: S. P.        FOTO:  D. Pok ( arhiv)

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn