25.OBLJETNICA 123 BRIGADE HV POŽEGA – “Neka ljubav koju njegujete prema Domovini i dalje bude nit vodilja vaših života”

Datum objave: 22. 10. 2016. | Kategorija: Društvo

n

POŽEGA –   Prigodno i dostojanstveno, uz svečani postroj pripadnika 123. brigade danas je na središnjem požeškom  Trgu svetog Trojstva  obilježena 25. godišnjicu osnutka slavne 123. brigade Hrvatske vojske Požega.

Uz pripadnike 123. brigade koji su bili u postroju, roditelje, djecu i obitelji poginulih hrvatskih branitelja te domaćina župana Požeško-slavonskog umirovljenog generala Alojza Tomaševića, svečanosti su nazočili izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović umirovljeni general Mladena Markača, ministra branitelja Tomo Medved, izaslanika ministra obrane brigadni general Siniša Jurković, predstavnici hrvatskog generalskog zbora predvođeni generalom zbora Josipom Lucićem i general bojnikom Vladimirom Šeksom, zapovjednici vojarne 123. brigade predvođeni pukovnikom Matom Tomaševićem, saborski zastupnici Franjo Lucić i Zdravko Ronko te gradonačelnici i načelnici.

dsc05481

123. požeška brigada formirana je koncem listopada 1991. godine od 63. samostalne bojne Zbora narodne garde i 4. bataljuna 108. brigade Zbora narodne garde.  Nakon ustroja brigade ona u kratkom vremenu prerasta u respektabilnu kopnenu brigadu Hrvatske vojske  pod zapovjedništvom generala Miljenka Crnjca, a značajan je doprinos ove brigade u oslobađanju velikog teritorija Zapadne Slavonije. Danas, 25 godina kasnije s ponosom se treba prisjetiti tih dana ali i naših 82 poginula i 600 ranjenih pripadnika 123. brigade tijekom rata koji su svoje živote utkali u temelje  Domovine ,rečeno je na svečanosti. Prigodnim riječima sve nazočne pozdravio je gradonačelnik Požege Vedran Neferović. “Ovi hrabri ljudi u vremenu kada ovaj kraj nije tražio ništa drugo nego hrabre i odlučne ljude koji preko noći postaju hrvatski branitelji i odgovorni vojnici ima na ponos 123. brigadu. Zahvaljujem vam na svemu što ste napravili za vrijeme Domovinskog rata i na tome što danas u slobodi možemo graditi i voditi ovaj grad,” rekao je gradonačelnik Neferović. Riječi ponosa i prisjećanja uputio je i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

nn

“Domovina je zvala svoje sinove i mi smo se odazvali. Bili smo tu kada je trebalo i danas smo tu, kada ovaj dom i domovinu branimo od budućnosti koji neki predviđaju kako negativnu. Mi tvrdimo – bit će samo onakva kakvu mi želimo – na čast i ponos generacija koje su bile prije nas, a pripremana za generacije koje dolaze iza nas. Nismo se štedili, nismo se tražili i zdvajali, bili smo tamo gdje je trebalo. Nažalost, nema prijatelja koji su dali svoje živote, ali oni su bili i ostali kamen temeljni moderne Hrvatske. Domovinu je stvorio hrvatski branitelj, ona je takva kakva je sanjana tisuću godina. Imali smo jedino samo srce i krunicu oko vrata i ljubav za Domovinu i u Zapadnoj Slavoniji učinili prekretnicu Domovinskog rata 1991. godine i zato očekujemo, i prihvaćen je naš prijedlog da Zapadna Slavonija bude obilježena u povijesti hrvatskog naroda s medaljom koja će biti jedno hvala vama braniteljima,” naglasio je župan Alojz Tomašević. Prigodnim riječima i izaslanik ministra obrane Damira Krstičevića brigadni general Siniša Jurković  čestitao je braniteljima u postroju obljetnicu 123. brigade, a pozdravio ih je i ministar branitelja Tomo Medved.

nnn

“S ponosom ističem kako su sve ratne postrojbe zajedno obranile našu domovinu i uspješno obavile ratne zadaće u svim akcijama i operacijama hrvatske vojske diljem Domovine, a svakako jedna od prepoznatljivih i najsnažnijih je 123. brigada koja se posebno istaknula na zapadnoslavonskom bojištu. Da, ispravit ćemo nepravdu prema vama i pokrenuli smo inicijativu za donošenje odličja “Zapadna Slavonija 1991″. Želim vam da ovi susreti vas veterana, hrvatskih branitelja i vaših obitelji budu uporište i izvor snage u vašem daljnjem radu i životu, da učinite još puno dobrih djela te da ljubav koju njegujete prema domovini i dalje bude nit vodilja vaših života. Ostanimo s čvrstom vjerom u vlastitu snagu i budućnost,” naglasio je ministar Medved. U ime predsjednice Koline Grabar Kitarović sve nazočne prigodnim je riječima pozdravio i umirovljeni general Mladen Markač. Za sve goste i sudionike bilo je pripremljeno i druženje ispred Gradske kuće.

TEKST: S. Pok      FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn