24.SMOTRA FOLKLORA ŽUPANIJA IGRA I PJEVA – Josipa Marićević iz Nove Kapele najljepša djevojka u narodnoj nošnji Brodsko-posavske županije

Datum objave: 09. 2. 2020. | Kategorija: Susreti

NOVA KAPELA – Svu raskoš i ljepotu Slavonije, bogatstvo tradicije, narodnih nošnji, pjesme, plesa i običaja, i ove su godine, s ciljem čuvanja i osvješćivanja svega onoga što jesmo, predstavili članovi KUD-a “Radinje” Siče, domaćini i organizatori jedinstvene 24. smotre folkora “Županija igra i pjeva” na kojoj su izabrane i najljepše djevojke i snaše Brodsko posavske županije.

Da uz lijepu slavonsku nošnju još više do izražaja dolazi i ljepota naših snaša i djevojaka, još je jednom potvrdila smotra folklora “Županija igra i pjeva”, tradicionalna kulturno-umjetnička manifestacija KUD-a “Radinje” Siče, prepoznata i po jedinstvenom izboru najljepše snaše i djevojke Brodsko posavske županije.

Na ovogodišnjoj, 24.po redu smotri, za prestižnu titulu najljepše, stasom, stavom i nošnjom, natjecalo se 15 sudionica- Ivana Krolo i Zrinka Vučković iz Oriovca, Ema Raguž iz Nove Kapele, Katarina Olić iz Davora, Eva Plavšić iz Beravaca, Danijela Šebalj i Lidija Kaminski iz Malina, Maja Filipović iz Magić Male, Marica Ergotić i Petra Erceg iz Velike Kopanice, Marijana Bogdanović iz Gornjih Bogićevaca, Josipa Marinac iz Starog Slatnika, Dunja Odobašić iz Donje Vrbe, te dvije “domaće cure”- Josipa Maričević iz Nove Kapele i Kristina Sekulić iz Siča, zadavši ni malo lak zadatak prosudbenom povjerenstvu u sastavu Slavica Moslavac, etnologinja i kustosica Muzeja Moslavine iz Kutine, Ivan Šmit, načelnik Općine Nova Kapela, Milan Rosić i Stjepan Grabrić.

O konačnom poretku, kao i ranijih godina, odlučivale su nijanse, jer nošnju treba znati nositi, ali je i na pravi način predstaviti. Najbolje je to pošlo za rukom Josipi Maričević iz Nove Kapele, odlukom povjerenstva proglašenoj najljepšom djevojkom. Titulu prve pratilje ponijela je Dunja Odobašić iz Donje Vrbe, a druga je Marijana Bogdanović iz Gornjih Bogićevaca. Pohvalu je zaslužila i Eva Plavšić iz Beravaca, baš kao i Zrinka Vučković iz Oriovca, dobitnica pohvale i nagrade načelnika Općine Nova Kapela Ivana Šmita.

Nakon izbora najljepše djevojke Brodsko posavske županije, uslijedio je bogat kulturno umjetnički program za koji su se, uz sjajne domaćine i organizatore, članove KUD-a Radinje Siče, pobrinuli i gosti- KUD„Obreška” iz Donje Obreške, muška i ženska pjevačka skupina UKUD „Biđani” Bicko Selo, HKUU „Petar Zrinski” Vrbovec i KUD „Luka Ilić Oriovčanin” iz Oriovca. Dobrodošlicu gostima, posjetiteljima i natjecateljicama poželio je, u ime organizatora, predsjednik KUD-a „Radinje” Siče Ivica Šebelić, a smotru je otvorio načelnik Općine Nova Kapela Ivan Šmit, zadovoljan, do posljednjeg mjesta ispunjenom dvoranom Hrvatskog doma i velikim trudom domaćina na čuvanju i prenošenju prebogate narodne baštine.

TEKST: S. Tarbuk    FOTO: SBTV

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn