23.ORIOVITA: Prva službena post-pandemijska manifestacija u Brodsko-posavskoj županiji

Datum objave: 06. 6. 2021. | Kategorija: Susreti

ORIOVAC – Lijepo vrijeme i sve povoljniju epidemiološku situaciju s nestrpljenjem su dočekali mještani Općine Oriovac iskoristivši pozitivne trendove i za organizaciju prve “post pandemijske manifestacije” u Brodsko posavskoj županiji, nadaleko čuvene Oriovite. Završni dan tradicionalne 23. izložbe vina na otvorenom organiziran je u središnjem oriovačkom parku uz nazočnost prvog čovjeka Općine, novog/starog načelnika Antuna Pavetića, vinare iz cijele Slavonije i mnogobrojne posjetitelje.

Željni što prijeg povratka na staro normalno, iskoristivši lijepo vrijeme i sve povoljniju epidemiološku situaciju, mještani Općine Oriovac, uz pomoć Županije, Poljoprivredno savjetodavne službe i lokalne Udruge vinogradara i voćara, organizirali su službeno prvu “post pandemijsku” manifestaciju u Brodsko posavskoj županiji. Riječ je o završnom danu tradicionalne Oriovite, nadaleko čuvene 23. izložbe vina kojoj su se, uz mnogobrojne mještane i posjetitelje, odazvali i vinari iz cijele Slavonije. Završnici poznate oriovačke manifestacije čiji je cilj afirmirati enološko blago i brojne turističke potencijale ovog dijela regije, prethodilo je, krajem mjeseca svibnja, ocjenjivanje pristiglih uzoraka vina, njih čak 117, koji su, kvalitetom, složni su i stručnjaci i amateri, iz godine u godinu sve bolji.

Zadovoljstvo uspješno organiziranom manifestacijom, kao i velikim brojem posjetitelja tom je prilikom, u ime domaćina, izrazio i novi stari načelnik Općine Oriovac, Antun Pavetić, podsjetivši, pri tom, na dugogodišnju tradiciju priče koju Oriovčani organiziraju već duge 23 godine.

“Od sada već davne, prve Oriovite do danas, svi smo malo stariji ali i puno zreliji, baš kao i vina koja su, iz godine u godinu, sve kvalitetnija, kako ona lokalna, domaća, tako i ona pristigla iz Bjelovarske regije, Vukovarsko-srijemske, Požeško slavonske i Brodsko posavske županije. Uz priliku za turističku promociju ovog dijela Slavonije, cilj manifestacije po kojoj je Oriovac poznat diljem Hrvatske je i predstavljanje lokalnog eno blaga, jer, naš je kraj, iako to možda i nije dovoljno poznato, prepun dobrih i uspješnih malih proizvođača vina koji kvalitetom, polako ali sigurno, stižu i one velike.”

“Raduje me i da smo, na određeni način, iskoristivši sve povoljniju epidemiološku situaciju i lijepo vrijeme, uspjeli doskočiti i koroni i uz suglasnost Županijskog stožera civilne zaštite, okupiti se u našem mjesnom parku, željni ugodnog druženja, ića, pića i pjesme. Nakon Tjelovske biciklijade organizirane prije koji dan po šesti puta, u režiji Kreativne udruge mladih Limes, plan nam je krenuti punom parom slijedeći pozitivne vjetrove koji “pušu” i kada je u pitanju razvoj kontinenta. Na tom smo tragu, nedavno, s Općinama Nova Kapela i Brodski Stupnik formirali zajedničku Turističku zajednicu Meridiana Slavonica što je i svojevrsni europski trend na koji pozitivno gledaju i u resornom ministarstvu, u cilju proširenja ponude i kvalitetnijeg pristupa turističkom tržištu. Vjerujem da je to ispravan put i pravi način za što bolje predstavljanje zajedničkih ali i pojedinačnih turističkih resursa kojima obilujemo, poput bogatstva rijeke Save, brojnih ribnjaka, vinograda, šetnica, vidikovaca, pitomih obronaka Dilj gore.”, upoznao je načelnik Općine Oriovac Antun Pavetić, najavljujući i manifestacije koje će uslijediti nakon Oriovite- poznatu Fišijadu 18.lipnja, a potom, dan kasnije, 19., i Dječi dan u organizaciji Udruge Mladih Oriovac.

Uz dodjelu priznanja nagrađenim vinarima, kao i priliku za degustaciju nektara od grožđa, prva post pandemijska manifestacija u Brodsko posavskoj županiji, 23. Oriovita, posjetitelje središnjeg mjesnog parka dočekala je i s bogatom gastro ponudom, a zahvaljujući odličnoj svirci TS Lengeri, Klape Kampanel i Stanka Šarića i s dobrom zabavom.

TEKST: Simonida Tarbuk        FOTO: Dorian Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn