23.KOLOVOZA – Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima

Datum objave: 23. 8. 2022. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Povodom obilježavanja Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima, danas je kod centralnog križa na groblju sv. Ilije u Požegi položen vijenac u znak sjećanja na sve nevine žrtve nacizma, fašizma i komunizma.

Žrtvama totalitarnih i autoritativnih režima uz vijenac i zapaljene svijeće poklonili su se u ime Požeško-slavonske županije zamjenik županice Ferdinand Troha, u ime Grada Požege zamjenik gradonačelnika Borislav Miličević, predstavnica Grada Pakraca pročelnicaIvana Šušnjić. zamjenik gradonačelnice Pleternice Domagoj Katić, gradonačelnik Lipika i predsjednik Županijske skupštine Vinko Kasana,gradonačelnik Kutjeva Josip Budimir te načelnik općine Brestovac Zdravko Mandić.

Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima obilježava se u Republici Hrvatskoj kao spomendan i to pod nazivom Europski dan sjećanja na žrtve svim totalitarnih i autoritarnih režima – nacizma, fašizma i komunizma. Obilježavanjem ovoga dana Hrvatska se pridružila većini zemalja članica EU-a u kojima se, na preporuku Europskog parlamenta, potiče na promišljanje osjetljivih pitanja zajedničke povijesti  kako bi sljedeće generacije mogle iz nje učiti i graditi suživot na temeljima demokracije i uvažavanja temeljnih prava.

Svrha obilježavanja je, među ostalim, da tragična prošlost Europe i dalje služi kao moralna i politička inspiracija za suočavanje s izazovima današnjice, uključujući borbu za pravedniji svijet, stvarajući tako otvorena i tolerantna društva i zajednice koje prihvaćaju etničke, vjerske i seksualne manjine i primjenjujući europske vrijednosti na sve.

TEKST: Sanja Pok               FOTO: Sanja Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn