20. POŽEŠKI PLESOKAZ – Međunarodni festival plesa prvi put u online izdanju

Datum objave: 02. 6. 2021. | Kategorija: Kultura

POŽEGA – UO Plesna radionica Ilijane Lončar pripremila je jubilarni, 20. Požeški plesokaz koji će se u skladu s COVID 19 okolnostima, po prvi puta održati u online izdanju. Detalje bogatog trodnevnog programa u kojem će, od 4. do 6. lipnja, sudjelovati 400 plesača iz 31 grada i 7 država, predstavila je organizatorica Ilijana Lončar.

Pandemijske okolnosti nisu mazile nikog, posebice izvedbene umjetnosti pa ove godine Požega neće uživo ugostiti brojne plesače, plesne pedagoge i koreografe kako je to bilo prethodnih 19. godina. No, Požeški plesokaz veliki je međunarodni plesni festival koji se dugo vremena razvijao i rastao pa dobra tradicija živi i dalje, ovoga puta u virtualnom svijetu.

“20. Požeški plesokaz održat će se od 4. do 6. lipnja na YouTube kanalu Ilijana Lončar  od 19,00 sati i svatko će ga moći nakon premijernih izvedbi pogledati odgođeno, u bilo koje vrijeme. Ove godine predstavit će se u online varijanti preko 400 plesača iz 49 plesnih škola, klubova i studija iz 31 grada i ovaj put, rekordan broj država – sedam. Po prvi put s nama su plesači iz Irske, a tu su i plesači iz Češke, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Srbije, Slovenije i Hrvatske.” naglasila je Ilijana Lončar.

Svaka večer Plesokaza, sada već tradicionalno, tematski je određena pa ljubitelje plesnog pokreta 4. lipnja u petak, s početkom u 19,00 sati očekuje “Večer umjetničkih plesnih škola i akademija” s ukupno 18 koreografija. Druga večer, 5. lipnja s početkom u 19,00 sati posvećena je suvremenom plesu i klasičnom baletu kada će biti prikazno 19 koreografija, a treću, završnu večer ispunit će show, jazz, hip hop i step ples s 19 koreografija. Voditeljice ovogodišnjeg plesnog programa su akademske glumice, Požežanke Antonija Stanišić Šperanda i Marijana Matoković.

“Ono od čega također nismo odustali su, iako smo u virtualnom svijetu, naše su radionice pod nazivom “Happy to meet”. Jedna će voditi Ida Jolić iz Zagreba, a drugu će voditi posvećenu hip hopu Maja Kereš iz Los Angelesa gdje je na dugogodišnjem angažmanu. Nije se odustalo niti od lijepog duha druženja koji je svake godine donosio DJ party, pa smo putem Zoom platforme organizirali Plesokaz House DJ set bay Topa. DJ-a Mladena Topića snimili smo u Gradskom kazalištu Požega, montirali te osmislili polusatni program kako bi, iako svatko u svojoj sobi, ipak ostali zajedno.” rekla je Ilijana.

Nadamo se kako će se ova pandemijska situacija smiriti te da ćemo 2022. godine ponovo biti zajedno u Požegi. Jedna od dobrobiti virtualne varijante je da se festival može gledati koliko god hoćete, kada hoćete. Gledat ćemo to tako, s pozitivne strane, ali doista ništa ne može zamijeniti izvedbe uživo kako publici, tako i nama izvođačima. Stoga ipak priželjkujemo sljedeći, 21. Plesokaz uživo.

Požeški Plesokaz organiziran je uz potporu Ministarstva kulture i medija, Grada Požege i Požeško-slavonske županije. Progam i sve sudionike možete pogledati ovdje.

TEKST: Sanja Pok        FOTO: Sanja Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn