OŠ DOBRIŠA CESARIĆ POŽEGA – Međužupanijska smotra učeničkih radova “Biosigurnost i biozaštita”

Datum objave: 28. 2. 2024. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – OŠ Dobriša Cesarić domaćin je međužupanijske smotre radova učenika koji sudjeluju u projektu Biosigurnost i biozaštita. Nositelji projekta su: Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Klinika za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“, Zagreb, Hrvatsko društvo za biosigurnost i Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Smotra biosigurnosti – biozaštite smotra je učeničkih istraživačkih projekata učenika osnovnih i srednjih škola koje sudjeluju u projektu Biosigurnost i biozaštita kao izvannastavna aktivnost u osnovnim i srednjim školama u Republici Hrvatskoj. Učenici u svojim školama u sklopu izvannastavne aktivnosti i projektne nastave izrađuju male znanstvene postere koji su rezultat njihova istraživačkoga rada te ih prezentiraju na smotri.Od ove godine smotra je postala međunarodna, a kao zemlja partner uključila se Bosna i Hercegovina.

Glavni ciljevi projekta su upoznavanje učenika s važnošću stručnog, znanstvenog, globalnog i osobnog pristupa u sprječavanju širenja zaraznih bolesti; upoznavanje s opasnim uzročnicima i njihovim načinom djelovanja; usvajanje odgovornog ponašanja prema svome i tuđem zdravlju u školi, obiteljskom domu, društvu i okolišu; analiziranje potencijalnih opasnosti biougroze i načina prevencije.

Međužupanijska smotra provodi se u tri regije, a požeška osnovna škola danas je domaćin Regije Istok u kojoj su učenici slavonskih županija. Povjerenstvo će odabrati najbolje radove koji će biti predstavljeni na državnoj smotri u Varaždinu. Učenike i njihove mentore u Požegi su danas pozdravili ravnateljica škole domaćina Lidija Pecko, ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Mato Matijević te pročelnica gradskog Upravnog odjela za društvene djelatnosti Maja Petrović. Prigodnim riječima obratile su im se i Andreja Dorić, koordinatorica projekta za osnovne škole te Maja Kassa koordinatorica međunarodnog projekta za osnovne i srednje škole dok su se video vezom javile ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “D.Fran Mihaljević” Alemka Markotić i znanstvena voditeljica projekta dr. Ljiljana Žmak.

TEKST: S. Pok                     FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn