18. POŽEŠKI PLESOKAZ – Trodnevni festival otvorili plesači umjetničkih škola i akademije

Datum objave: 01. 3. 2019. | Kategorija: Kultura

POŽEGA – U sklopu jedinstvenog međunarodnog plesnog festivala koji se održava od 1. do 3. ožujka, večeras su se predstavile umjetničke plesne škole i akademija. Prva je to večer punoljetnog Plesokaza koji je ove godine, u organizaciji UO Plesna radionica Ilijane Lončar okupio više od 500 plesača iz 49 plesnih grupa, studija i škola.

Kvalitetu i značaj Plesokaza za hrvatsku plesnu umjetnost ove su godine prvi put svojim dolaskom potvrdili predstavnici umjetničkih škola i akademije. Uz domaćine UO Plesna radionica Ilijane Lončar, prvu večer svojim plesnim umijećem ispunili plesači Škole za klasični balet iz Zagreba, Umjetničke škole iz Belog Manastira, Umjetničke škole iz Poreča, Glazbene škole Blagoje Bersa Srednja škola suvremenog plesa iz Zadra, Osnovne plesne škole za klasični balet i suvremeni ples pri OŠ Vežica iz Rijeke, Umjetničke plesne škole Silvije Hercigonja iz Zagreba, Plesnog odjela Umjetničke škole Franje Lučića iz Velike Gorice, Umjetničke škole Miroslav Magdalenić iz Čakovca, Akademije dramske umjetnosti, Plesni odsjek iz Zagreba te Škole suvremenog plesa Ane Maletić iz Zagreba.

“Poznata je škola s Ilijaninim radom. Mi već godinama gostujemo, no uvijek u miješanim programima gdje su bile i amaterske grupe i mi kao umjetničke škole, tako da nam je izrazito drago da je ostvaren ovako lijepi presjek u jednoj večeri gdje su se praktički mogle vidjeti sve škole u Republici Hrvatskoj na jednom mjestu,” rekla je Irena Mikec pedagoginja i koreografkinja iz zagrebačke Škole suvremenog plesa Ane Maletić.

“Po tome je Požega i Plesokaz zaista iznimno mjesto jer to nitko drugi ne radi tako – okupljene su i škole klasičnog baleta i suvremenog plesa i osnovne i srednje te plesni odsjek s Akademije što mislim da je stvarno iznimno vrijedno,” naglasila je Mikec.

Program prve večeri vodila je akademska glumica Marijana Matoković. Druga večer, 2. ožujka, posvećena je suvremenom plesu i klasičnom baletu, a s početkom u 19,00 sati na sceni Gradskog kazališta Požega predstavit će se 23 plesne skupine, studiji i ansambli. Plesokaz se održava uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Grada Požege i Požeško-slavonske županije, kao i TZ Grada Požege i TZ Požeško-slavonske županije.

TEKST: Sanja Pok      FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn