18. DANI PLESA U ČAST MIJI ČORAK SLAVENSKOJ – Tradicionalna manifestacija koja afirmira ples i plesnu umjetnost

Datum objave: 18. 2. 2021. | Kategorija: Kultura

SLAVONSKI BROD – Čuvajući uspomenu na prvu domaću primabalerinu koja je gracioznošću i ljepotom očarala svijet, afirmirajući istovremeno ples i plesnu umjetnost, Kazališno-koncertna dvorana Ivana Brlić-Mažuranić 18. godinu za redom, organizirat će Dane plesa posvećene Miji Čorak Slavenskoj.

Zvali su je „čistom zvijezdom na začaranom nebu plesa“, „remek-djelom ljudske mehanike“, „najljepšom balerinom svih vremena“, ljepotom, gracijom i harmonijom. Novine su, tih davnih godina, pisale da su „bogovi asistirali njezinu rođenju“ i da svijet ima nasljednicu Ane Pavlove. Ona je Mia Čorak Slavenska, najveća baletna diva koju je naš kraj iznjedrio, plesna umjetnica rođena u Slavonskom Brodu. Kako njeno ime ne bi otišlo u zaborav, i ove godine, na primabalerinin rođendan, Kazališno-koncertna dvorana Ivana Brlić-Mažuranić, organizira tradicionalne 18. Dane plesa, jedinstvenu manifestaciju koja se održava uz potporu Ministarstva kulture i medija RH, Brodsko posavske županije i Grada Slavonskog Broda.

Ovogodišnji Dani plesa počet će u subotu, subotu 20. veljače u 19 sati, svečanim postavljanjem vijenca na spomen-ploču rodne kuće poznate hrvatske balerine u Ulici Ante Starčevića 3, a potom i plesnom predstavom INDIVIDUE(T) koju će biti moguće pogledati i na YouTube kanalu i Facebook stranici Kazališno-koncertne dvorane. Zaljubljenike u ples zanimljivi sadržaji očekuju i u srijedu, 24.veljače, a potom i u subotu, 27.veljače, kada će se, svečanim programom nazvanim Večer plesa i baleta, publici predstaviti umjetnici HNK Osijek.

U okviru manifestacije 26.i 27.veljače, za učitelje koji se kroz svoj rad bave plesnom pedagogijom, bit će organizirana plesna radionica naziva Kreativni plesni laboratorij pod vodstvom plesne pedagoginje i koreografkinje Ilijane Lončar iz požeške Umjetničke organizacije Plesna radionica Ilijane Lončar.

Svi programi u Kazališno-koncertnoj dvorani Ivana Brlić-Mažuranić bit će organizirani uz poštivanje propisanih protuepidemioloških mjera, ulaznice za besplatne programe- INDIVIDUE(T), POLYGON, PLAYING REALITY dostupne su na blagajni Dvorane sat vremena prije početka predstave, dok će se one za završnu subotnju Večer plesa i baleta prodavati od ponedjeljka, 22.veljače.

TEKST: S. Tarbuk         FOTO: Plakat

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn