16 DANA AKTIVIZMA – Održan okrugli stol na temu “Jačanje sustava podrške žrtvama i svjedocima”

Datum objave: 01. 12. 2022. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Povodom obilježavanja “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama”, u organizaciji Županijskog tima za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji Požeško-slavonske županije u Gradskoj knjižnici Požega održan je Okrugli stol na temu „Jačanje sustava podrške žrtvama i svjedocima“

Globalna kampanja “16 dana” međunarodna je kampanja za suzbijanje nasilja nad ženama i djevojčicama. Kampanja traje svake godine od 25. studenoga, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, do 10. prosinca. “Cilj održavanja ovog Okruglog stola je podizanje razine znanja stručne i šire javnosti o sustavu podrške onima koji su bili sudionici kaznenog djela ili prekršaja, bilo kao žrtve ili svjedoci, s posebnim osvrtom na pomoć i podršku osobama s invaliditetom kojima se zakonom jamči dužnost pružanja posebne zaštite,” naglasila je voditeljica županijskog tima Mirjana Jugović, dipl. soc. radnica.

Okrugli stol svojim dolaskom podržale su požeško-slavonska županica Antonija Jozić i pročelnica Upravnog odjela za društven djelatnosti Grada Požege Maja Petrović. Županica Jozić pozdravila je sve nazočne prigodnim riječima.

“Želimo poslati snažnu poruku da je nasilje neprihvatljiv oblik ponašanja, bilo da se radi o ženama, osobama s invaliditetom, djeci ili osobama starije životne dobi. S ove pozicije i prošli tjedan, kada je ovdje resorno Ministarstvo  organiziralo nacionalnu konferenciju na kojoj su se okupili sudionici iz cijele Hrvatske poslana je ta ista, snažna poruka. Bez obzira na to, Županijski tim izrazio je želju da ipak i mi organiziramo ovja okrugli stol i evo u tome dali smo veliku podršku. Oni koji na bilo koji način sudjeluju i govore o ovoj temi, ja vam se svima od srca želim zahvaliti za svaki vaš trud i angažman,” naglasila je županica Jozić.

Predavanja su održale Ena Juričić: „Udruga za podršku žrtvama i svjedocima – programi, oblici pomoći i razvoj novih usluga“, Maja Štahan: „Nacionalni pozivni centar za žrtve kaznenih djela i prekršaja – djelokrug rada, korisnici i unaprjeđenje sustava podrške“ te Ivana Tušek: „Ostvarivanje prava na besplatnu pravnu pomoć.”

TEKST: S. Pok                   FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn