OPĆINA CERNIK- Godina projekata i ulaganja

Datum objave: 15. 11. 2020. | Kategorija: Društvo

CERNIK – Iako je godina, iz znanih nam epidemioloških razloga, oskudijeva tradicionalnim manifestacijama, u Općini Cernik iskoristili su je i za nastavak brojnih projekata čiji je cilj ravnomjeran razvoj svih naselja, bolja infrastruktura i kontinuirano podizanje kvalitete življenja mještana.

Iako se ove godine iz poznatih epidemioloških razloga nisu mogli dokazati kao uspješni domaćini niza prepoznatih, kvalitetno organiziranih eno-gastro-kulturnih manifestacija, u Općini Cernik korona vrijeme su iskoristili za nastavak brojnih projekata čiji je cilj ravnomjeran razvoj svih naselja, bolja infrastruktura i kontinuirano podizanje kvalitete življenja mještana. Cilj je to i ovih dana službeno predstavljene II faze projekta Zaželi kojim će do 31.studenoga 2021. godine, na poslovima njege i skrbi starijih osoba, biti zaposleno 30 teže zapošljivih žena što će, uz osnaživanje i unapređenje njihovog radnog potencijala, potaknuti i socijalnu uključivost.

Uz projekt Zaželi, proteklih je mjeseci na području Općine realizirano i niz vrijednih infrastrukturnih projekata među kojima treba istaknuti uređenje Voćarske ulice vrijedno 540 tisuća kuna, sanaciju krovišta područne škole u Šumetlici vrijednu 300 tisuća kuna, kao i izgradnju vodovoda, plina i kanalizacije u Giletincima. Od iznimne važnosti za Općinu svakako je i uređenje mjesnog doma, projekt vrijedan 6 milijuna kuna, kao i radovi na Franjevačkom trgu u iznosu od 640 tisuća kuna.

Promišljajući na pravi način o zaštiti okoliša privedeni su kraju i radovi na reciklažnom dvorištu smještenom na području Gospodarske zone, projekt ukupne vrijednosti 3.088.424,32 kuna, financiran sredstvima Europskog fonda, u čemu su se Cerničani, posljednjih godina, itekako, dokazali, što potvrđuje i iznos od povučenih 70 milijuna kuna u tri godine. Dio sredstava, nešto oko 3,5 milijuna kuna, utrošen je na rekonstrukciju, opremanje i energetsku obnovu Dječjeg vrtića “Matija Gubec”, što čeka i zgradu mjesne Osnovne škole, kao i one u naselju Šumetlica, za što im je odobreno 600 i 200 tisuća kuna.

Zahvaljujući projektu aglomeracije Nova Gradiška-Rešetari-Cernik, Općina je dobila novi sustav odvodnje, isprojektiran je vodovodni sustav za naselje Giletinci koje bi uskoro trebalo dobiti i plinsku mrežu, a preko Vodovoda Zapadne Slavonije i Hrvatskih voda, provedeni su priključci za vodu u Šumetlici i Baćindolu, što čeka i mještane Banićevca.

Zahvaljujući entuzijazmu fra Vjenceslava Janjića, gvardijana Franjevačkog samostana i podršci Općine, puno je toga napravljeno i na turističkoj promociji mjesta koje spremno čeka sve veći broj zainteresiranih posjetitelja. Zbog iznimno bogate kulturno-povijesne baštine duge 7 stoljeća, Cerničani su , ove godine, usprkos koroni, znanstvenim skupom obilježili 500 godina djelovanja franjevaca u mjestu, dok će brojne druge prepoznatljive eno gastro manifestacije pričekati neka zdravstveno bolja vremena.

TEKST: S. Tarbuk       FOTO: D. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn