143 MILIJUNA KUNA ZA RAZVOJ VODNO KOMUNALNE INFRASTRUKTURE NOVE GRADIŠKE – Krenula zadnja faza radova na uređaju za pročišćavanje otpadnih voda

Datum objave: 10. 6. 2021. | Kategorija: Društvo

NOVA GRADIŠKA – Vodovod zapadne Slavonije d.o.o provodi projekt izgradnje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda aglomeracije Nova Gradiška u okviru projekta “Razvoj vodno komunalne infrastrukture- Nova Gradiška, 2.faza” vrijednog 143 milijuna kuna putem Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014-2020. Izgradnja pročišćivača je završna faza projekta, a početak izvođenja radova svečano je obilježen 10. lipnja u Novoj Gradiški.

U okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014-2020., diljem Hrvatske trenutno je u tijeku, u raznim fazama realizacije 60 odobrenih projekata aglomeracija ukupne vrijednosti 25 milijardi kuna. Riječ je o iznimno vrijednim projektima koji omogućuju infrastrukturni razvoj i ostvarivanje preduvjeta za visoki standard života stanovnika kao i razvoj gosppdarskih potencijala unutar kojih se posebna pozornost posvećuje besplatnim priključcima za građane koji su od posebnog značaja za svaku regiju, te prije svega, manje i ruralne sredine.

Jedan od tih projekata je i projekt razvoja vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Nova Gradiška, nositelja tvrtke Vodovod zapadne Slavonije d.o.o, u čijoj je prvoj fazi izgrađeno 32 kilometra kanalizacijske mreže uključujući i 1824 pripreme za kućne priključke na kanalizaciju u naseljima Giletinci, Prvča, Rešetari, Zapolje, Adžamovci, Gunjavci, Drežnik i Brđani. Na istom je području, u svrhu poboljšanja sustava kanalizacije, izgrađeno i osam retencijskih bazena i 12 crpnih stanica, kao i 3700 m vodovoda te vodosprema kapaciteta 3000 m³, dok je na cijeloj aglomeraciji izgrađeno i ukupno 2.955 besplatnih priključaka na vodu.

“Projekt čiji je nositelj Vodovod zapadna Slavonija, objedinjuje tri jedinice lokalne samouprave: Grad Novu Gradišku te općine Cernik i Rešetari. Riječ je o iznimno kompleksnoj “priči” koja je u pripremi još od 2010.godine, a službeno je startala 2016., projektu u kojem smo trenutno stigli do faze izgradnje pročistača. Najzanačajniji je to projekt na našem području koji će, po završetku, rezultirati definitivnim rješavanjem dugotrajnih problema Nove Gradiške i okolnih naselja vezanih uz vodno komunalnu infrastrukturu. Proces je trajao, no radovi su u tijeku i planiramo ih završiti u roku – krajem sljedeće godine.“ upoznao je, u ime nositelja, Davor Rukavina, direktor Vodovoda Zapadna Slavonija, rekavši i kako je na izgradnji angažirana zajednica izvoditelja, a završetak radova predviđen za kraj kolovoza 2022. godine.

Zadovoljstvo projektom od kojeg će koristi, uz Novogradiščane, imati i mještani Rešetara i Cernika, na svečanosti početka radova na pročistaču, izrazio je čelni čovjek Brodsko posavske županije, župan Danijel Marušić, jer, kako je rekao, “riječ je o projektu kojim čuvamo zdravlje naših stanovnika i okoliš, ali i dokazujemo kako i zašto treba provoditi europske projekte“.

Gradnjom ovog značajnog uređaja bit će zaokružena velika cjelina na području aglomeracije Nova Gradiška a svi će stanovnici dobiti pristup zdravstveno ispravnoj vodi, dok će ona otpadna biti zbrinuta u skladu s europskim standardima i direktivama. Naglasio je to i prvi čovjek grada Nova Gradiška, saborski zastupnik Vinko Grgić.

“Nakon deset godina od idejnog početka izrade ovog projekta, danas smo u završnoj fazi. Njime smo prije tri godine prvenstveno realizirali želju svih naših stanovnika, a to je osiguranje čiste, zdravstveno ispravne, kontinuirane vode za sve i svugdje. Ostao je još ovaj dio projekta, pročišćivač, kojim ćemo staviti točku na i te zaokružiti priču ovog zelenog projekta“, naglasio je gradonačelnik Nove Gradiške.

Sličnog je razmišljanja i načelnik Općine Rešetari, Zlatko Aga, svjestan kako je ovakve projekte puno jednostavnije provoditi u zajedništvu.„Uspjeli smo realizirati projekt koji će biti od iznimnog značaja za naš kraj, posebno stoga što su Rešetari, rješavanjem kanalizacije u svih sedam naselja, dobili njegov veliki dio. Iako priča nije bila ni malo laka, naši mještani njome dobivaju visoki standard življenja. “, rekao je načelnik Aga.

Uz čelne ljude tvrtke nositelja projekta, kao i predstavnike lokalnih vlasti, svečanosti obilježavanja početka radova nazočio je i Davor Vukmirić, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda koji je tom prigodom, uz zahvalu svima na iznimnoj suradnji , naglasio kako je uloga Hrvatskih voda povezati sve sudionike s ciljem uspješne realizacije projekata. „Vlada RH ulaže velika sredstva i provodi brojne projekte kako bi se uspješno provodile politike gospodarskog rasta i razvoja. Bez obzira na sve prepreke na koje smo naišli tijekom ovog projekta, jamčim da će se on provesti po najvišim standardima koji se od nas i očekuju.”, istaknuo je Vukmirić. Kapacitet uređaja projektiran je na 22.100 ES (ekvivalent stanovnik, izračun opterećenja kod pročišćavanja otpadnih voda), te na protok od 193 l/s. Rok za završetak radova je rujan 2022. Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda projektiran je na treći stupanj pročišćavanja, što znači da se, uz uklanjanje grubih čestica, pijeska i masti, iz otpadne vode uklanjaju dušik i fosfor.

TEKST: Simonida Tarbuk         FOTO: Simonida Tarbuk

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn