130 GODINA DVD-A KAPTOL:  “Zajednica i njeni vatrogasci neraskidivo su tkivo”

Datum objave: 30. 9. 2023. | Kategorija: Društvo

KAPTOL – Članovi DVD-a Kaptol, u društvu prijatelja, dragih gostiju i suradnika, proslavili su velikih 130 godina vatrogastva, ali i volonterstva, humanosti i predanosti zajednici, jer zajednica i njeni vatrogasci, kako je u govoru istaknuo načelnik Općine Kaptol, i sam vatrogasac, neraskidivo su tkivo.

Pod poznatim geslom “Vatru gasi, brata spasi”, članovi DVD-a Kaptol, jednog od najstarijih društava u Požeštini, stožernog društva u mjestu, u nazočnosti prijatelja, dragih gostiju i suradnika, obilježili su velikih 130 godina vatrogastva, istovremeno proslavljajući i više od stoljeća volonterstva, humanosti i predanosti zajednici, u ulozi istinskih čuvara sigurnosti života i imovine.

Podsjetio je na to, pozdravljajući “braću i sestre” vatrogasce, zapovjednik Josip Svoboda, naglasivši kako je ” povijest dobrovoljnog vatrogasnog društva, na izvjesni način, i povijest mjesta, jer zajedno su u dobrim i u turbulentnim vremenima, a takvih je u 130 godina, itekako bilo. Ne zaboravljajući povijest društva i tradiciju, s radom u proteklom periodu, ali i tijekom prethodnog stoljeća, od kako je 1893., na inicijativu općinskog bilježnika Filipa Duzanovića i Josipa Adlera, Dobrovoljno vatrogasno društvo Kaptol osnovano, upoznao je tajnik Josip Soudek.

Uz čestitke gostiju, svečana obljetnica bila je prigoda i za dodjelu priznanja najzaslužnijima ali i najodanijima društvu, koji su njegovi članovi i više desetaka godina. Na povezanost zajednice i njenih vatrogasaca, podsjetio je i prvi čovjek Općine Kaptol, načelnik Mile Pavičić, i sam vatrogasac, rekavši kako je riječ o neraskidivom tijelu, ponosan na očuvanje tradicije, ali i činjenicu kako postojeći prostori društvu, polako, postaju nedovoljni, što dovoljno govori o važnosti vatrogastva u Kaptolu, baš kao i, sve značajniji rad s mladeži, vidljiv i kroz KUP koji organiziraju.

Iskrene čestitke članovima DVD-a Kaptol uputila je i županica Požeško slavonske županije, Antonija Jozić, poručivši im kako trebaju biti ponosni na očuvanje tradicije ali i rad na istim temeljima na kojima su prije više od stoljeća, radili i njihovi djedovi i očevi. ” U vrijeme u kojem sve mjerimo kroz novac, vaš volonterizam, predanost zajednici, plemenitost i nesebičnost, za svaku su pohvalu, baš kao i žilavost vatrogasnog tkiva, što svakodnevno potvrđujete”, rekla je županica Jozić.

Svečanosti DVD-a Kaptol, uz čelne ljude Općine, županicu, prijatelje i kolege iz DVD-a s područja Županije, nazočili su i predstavnik Hrvatske vatrogasne zajednice Mario Starčević, predsjednik Vatrogasne zajednice PSŽ, Dragutin Žnidarec, predsjednik Vatrogasne zajednice Požeštine, službe Civilne zaštite te tvrtke Vatropromet.

TEKST: Simonida Tarbuk                  FOTO: Dorian Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn