13. NAJDUŽI STOL – Manifestacija koja kroz ukusnu hranu i fina vina spaja ljude i predstavlja najbolje od destinacije
VELIKA – Sve najbolje i najukusnije od “zelene” i “plave” Hrvatske spojilo se i ove godine u Velikoj na “Najdužem stolu u Hrvata”, jedinstvenoj gastro-turističkoj manifestaciji u organizaciji Turističke zajednice Zlatni Papuk, KUD-a „Ivan Goran Kovačić“ i Općine Velika, koja je, u svom 13. izdanju, okupila više od 60 izlagača i na trpezi duljoj od 300 metara ponudila pregršt domaćih i stranih specijaliteta spremnih za degustiranje
Posljednji svibanjski vikend Općina Velika tradicionalno je, 13. godinu za redom, želeći spojiti “plavu” i “zelenu” Hrvatsku i predstaviti bogate eno-gastro specijalitete, za sve gladne, ali i one željne finih zalogaja i najbolje kapljice, prostrla “Najduži stol u Hrvata”. Riječ je o jednoj od najukusnijih i najvećih gastro manifestacija ovih krajeva i sve prepoznatljivijem brendu Općine, gastro-turističkoj priči u “režiji” Turističke zajednice Zlatni Papuk, KUD-a „Ivan Goran Kovačić“ i Općine Velika koja je ove godine, na trpezi duljoj od 300 metara, okupila više od 60 izlagača pristiglih iz svih dijelova Hrvatske, pa i izvan nje.
Uz priliku za gotovo besplatnom degustacijom svega ponuđenog, jer, za simboličnu cijenu ulaznice, posjetitelji mogu jesti koliko im je volja, događaj je ovo kojem je cilj predstaviti i ljepote destinacije, pokazati široko srce, dušu i gostoprimstvo Slavonaca, ali i svima onima koji navrate, ponuditi priliku za dobru zabavu i užitak u folklornoj baštini. Zadovoljan ovogodišnjim izdanjem manifestacije, s pravom je i direktor TZ Zlatni Papuk, Tomislav Galić.
” Broj posjetitelja ali i registracijske oznake vozila pristiglih iz svih krajeva Hrvatske pa i šire, potvrđuju kako je riječ o priči koja se, sve više, učvršćuje na gastro-turističkoj karti Hrvatske, jer, ljudi vole dobro pojesti i popiti, a spoj različitih kultura i gastronomija najveće je bogatstvo. Uz brojne tradicionalne goste, naše drage prijatelje, iz godine u godinu, pristižu i neki novi, kako iz naše zemlje, tako i onih susjednih, što manifestaciji daje i međunarodni karakter. Osim toga, prilika je ovo da kroz ekološku ambalažu u kojoj poslužujemo pripremljenu hranu, osvijestimo i važnost čuvanja prirode, što je i moto cijele destinacije i shvatimo kako je sve ovo što imamo, neprocjenjivo. Uz dodatne pripremljene sadržaje, vola na ražnju kojeg sponzorira Općina Velika i zbog kojeg nitko, siguran sam, neće ostati gladan a potom i koncert Cecilije manifestacija je ovo zbog koje valja navratiti u Veliku”, rekao je direktor Galić.
Oko 300 metara dugi stol s više od 60 izlagača i ove je godine potvrdio kako je gastronomija jedan od najvećih slavonskih aduta ali i kako hrana najbolje spaja ljude i posjetiteljima ponudio brojne domaće i strane specijalitete, od mesa do ribe, preko slastica i vrhunske kapljice uz koju hrana bolje klizi, u što se uvjerila i županica Požeško-slavonske županije, Antonija Jozić, koja je osobnim dolaskom podržala “Najduži stol u Hrvata.”
Trodnevna manifestacija koja spaja gastronomiju i folklornu baštinu nastavlja se u nedjelju, 26. svibnja, 32.smotrom folklora “Čuvajmo običaje zavičaja” u organizaciji mjesnog KUD-a Ivan Goran Kovačić koja počinje u 16.30. sati smotrom sudionika a potom i nastupima društava u velikom šatoru.
TEKST: Simonida Tarbuk FOTO: Sanja Pok