12. ŠTAMPAROVI DANI – U doba korone zdrave životne navike imaju dodatnu vrijednost

Datum objave: 05. 12. 2020. | Kategorija: Društvo

VELIKA – Glavna tema ovogodišnjih 12.Štamparovih dana je COVID -19 pandemija te njen utjecaj na globalnu društvenu, ekonomsku i socijalnu situaciju koje ugrožavaju psihofizičko stanje pojedinaca, obitelji i društva.U sklopu programa održana je akcija mjerenja krvnog tlaka kojoj se odazvalo 30-ak mještana Velike i okolnih mjesta.

Udruga narodnog zdravlja Andrija Štampar 12. godinu organizira Štamparove dane koji se ove godine nisu mogli održati kao prethodnih godina. U skladu s okolnostima uzrokovanim pandemijom koronavirusa, sudionici u ovogodišnjem programu sudjeluju online, a glavna tema ovogodišnjih Štamparovih dana je COVID -19 pandemija te njen utjecaj na globalnu društvenu, ekonomsku i socijalnu situaciju koje ugrožavaju psihofizičko stanje pojedinaca, obitelji i društva.

U sklopu programa održana je akcija mjerenja krvnog tlaka kojoj se odazvalo 30-ak mještana Velike i okolnih mjesta, a koju su uz predsjednika Udruge narodnog zdravlja Andrija Štampar dr.sc. Ivana Vukoju, provodili i predsjednik Organizacijskog odbora 12. Štamparovih dana dr. Andro Matković, specijalist radiologije u Kliničkoj bolnici Merkur koji je i predsjednik Društva mladih liječnika Hrvatskog liječničkog zbora te farmaceutkinja iz Zagreba Antea Antišić Kermc.

“U sklopu Štamparovih dana prvi put sam bio u ovim krajevima kao student 2010. godine. Od tada sam gotovo svake godine sudionik u provođenju različitih akcija,” rekao je dr. Andro Matković. “Ove godine, u doba korone, kao javnozdravstvenu akciju mogli smo organizirati jedino mjerenje krvnog tlaka kod građana. To smo kao što vidite organizirali ovdje u Velikoj gdje smo naišli na vrlo zabrinjavajuću situaciju. Mjerenjem krvnog tlaka kod 30-ak mještana Velike i okolice koji su se odazvali akciji utvrdili smo kod velike većine povišen krvni tlak, što za sobom povlači pitanje pružanja primarne zdravstvene zaštite u ovim danima jer kako doznajemo određeni broj ordinacija nije u funkciji zbog pomanjkanja broja liječnika. Iz ovih rezultata je vidljivo da građani odnosno pacijenti nisu pod adekvatnom zdravstvenom kontrolom. Utvrdili smo da su samo kod tri do četiri građanina, od njih 30-ak, u granicama normalne vrijednosti. Kod nekih smo utvrdili tlak veći od 200 te smo ih uputili da se odmah jave liječnicima hitne pomoći. Uz povišeni tlak utvrdili smo i povećane otkucaje srca što također nije dobro,” dodao je dr. Matković.

Predsjednik Udruge narodnog zdravlja Andrija Štampar dr.sc. Ivan Vukoja ukazao je na važnost trenda zdravog življenja kojim se može učiniti iskorak u zaustavljanju negativnih trendova te povećanog mortaliteta uzrokovanog nezdravim stilovima života.
Organizatori ovogodišnjih štamparovih dana uz Udrugu narodnog zdravlja Andrija Štampar su Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta u Osijeku, Medicinski fakultet Sveučilišta u Osijeku, Kliničko bolnički centar Osijek, Opća županijska bolnica Požega, Društvo za nutricionizam i dijetetiku Hranom do zdravlja iz Bosne i Hercegovine uz druge suorganizatore.

TEKST: S. P./ D.K                    FOTO: D. K.

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn