12. SAJAM SLAVONSKI BANOVAC – Povijest, kultura i tradicija u funkciji razvoja i turizma

Datum objave: 16. 10. 2021. | Kategorija: Gospodarstvo

PAKRAC – Uz mnogobrojne posjetitelje, izlagače i popratne sadržaje, na novoobnovljenom gradskom Trgu bana Jelačića i novouređenoj gradskoj šetnici, 12. sajam Slavonski banovac, koji na jedinstven način povezuje prošlost i sadašnjost, još je jednom potvrdio kako je riječ o manifestaciji s iznimnim turističkim potencijalom u gradu koji i zna i ima što ponuditi gostu.

U čast banovca, srebrnog novčića kovanog davne 1256. godine u najstarijoj hrvatskoj kovnici novca Grad pakrac, Turistička zajednica,Udruženje obrtnika Pakraca i Lipika, Poduzetnički centar Pakrac, pod pokroviteljstvom Hrvatske gospodarske komore, uspješno su 12. godinu za redom, organizirali sajam Slavonski banovac. Riječ je o manifestaciji koja spaja ruralni razvoj, poljoprivredu, gastronomiju, kulturu, povijesti i tradiciju, stvarajući istinski turistički potencijal.

I ove godine, Slavonski banovac privukao je 80 izlagača iz cijele kontinentalne Hrvatske, od Varaždina i Zagreba, preko Bjelovara, Daruvara, Nove Gradiške i Požege sve do Osijeka i Vukovara. I Grahfest, gastro natjecanje u organizaciji Udruženja obrtnika Pakraca i Lipika, ove godine u okviru sajma organizirano po šesti put, potvrdio se kao dobar dodatni adut, čemu svjedoče čak 85 prijavljenih ekipa, a u eno gastro prezentaciji, uz domaćine, sudjelovala su udruženja obrtnika iz Ludbrega, Metkovića, Novog Marofa, Vukovara, Vrbovskog, Crikvenice, krapinskih Toplica, Siska i Bjelovara. Uz to, gastro ponudu s degustacijom tradicionalnih specijaliteta pripremili su i pripadnici talijanske, mađarske, srpske i češke nacionalne manjine koji žive i djeluju na pakračkom području.

Značaj sajma koji, iz godine u godinu, podiže ljestvicu kvalitete, potvrdili su i govornici na svečanosti otvaranja – predsjednik udruženja obrtnika Pakraca i Lipika Davor Lepka, izaslanica predsjednika Vlade RH i županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić te izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, saborska zastupnica i gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević.

“Pakrac je grad bogate kulturne i povijesne baštine. Iskrene čestitke organizatorima ovog sajma Slavonski banovac na svemu što su učinili da bi ovaj sajam izgledao ovako. Iz vas je puno truda, rada, angažmana svih ovih prijašnjih godina, kako bi sajam Slavonski banovac danas bio, ne samo sajam Požeško-slavonske županije nego i regionalni sajam na kojem se predstavljaju izlagači iz cijele Hrvatske.” rekla je županica Antonija Jozić.

Grad Pakrac, prva kovnica novca iz 1256. godine, prva kovnica novca u Hrvata, danas je ponosni domaćin, a isto tako ponosan na svu kulturnu baštinu koju ima i koju stavlja, i s ovim sajmom u funkciju razvoja turizma i gospodarstva cijele županije. Želim svima puno uspjeha u daljnjem radu, a mi ćemo, kao i uvijek, zajedničkim snagama, svi gradonačelnici i načelnici zajedno sa mnom pomagati i razvijati našu županiju kako bi ona postala županija blagostanja, županija sretnih i zadovoljnih ljudi. I danas ovdje vidim puno osmijeha, puno radosti i vjerujem da pomalo idemo u tom smjeru,” naglasila je županica Jozić.

Ponos i zadovoljstvo izrazila je i gradonačelnica Anamarija Blažević.”Nadam se da svi uživate u današnjem danu koji nam je izuzeto važan. Važan je prvenstveno zbog naše tradicije, naše kulture, kako bi ih održali i očuvali. Pakrac je trgovište još od 1796 godine, Pakračani su imali pravo održavati četiri godišnja sajma i željeli smo upravo tu tradiciju i nastaviti. Udruženje obrtnika Pakraca i Lipika veliki nam je partner u organizaciji ove manifestacije, a i obrtništvo u Pakracu ima bogatu tradiciju pa je ovaj sajam jedan od načina promocije obrtništva na našem području.Ovdje su i predstavnici naših nacionalnih manjina koji ovdje žive i djeluju, to je također naša tradicija i naša kultura jer mi smo bogati i nacionalnim manjinama. Upravo je to bit ovog dana, sajmovanja, jer ovdje želimo objediniti od turizma, gospodarstva, preko gastronomije do zabave za sve uzraste, i nadamo se kako smo u tome uspjeli,” rekla je gradonačelnica.

Svojim dolaskom sajam su podržali direktor Županijske gospodarske komore Požega Marko Dumančić te izaslanik ministrice regionalnog razvoja i fondova EU, ravnatelj Uprave za financije i informatičko-telekomunikacijske sustave Davor Huška te predstavnici gradova Lipika i Daruvara.

I ove godine, uz kultnu Kovnicu novca, posebno mjesto u ponudi imao je srednjovjekovni program koji su ispunili Povijesno društvo Pakrac- Lipik popularnom Krčmom kod veprove glave, te vitezovi i streličari Slavonskog banovca Pakrac, članovi “Reda vitezova Ružica grada” iz Orahovice i članovi Udruge “Anno domini” iz Koprivnice. Brojnim znatiželjnicima svih uzrasta ponudili su prezentaciju srednjovjekovnog oružja, izrade kovanih noževa, demonstraciju mačevanja, prikaz sprava za mučenje te bitku za kovnicu novca. Muzej grada Pakraca i Gradska knjižnica Pakrac na središnjem Trgu bana Jelačića organizirali su Dječji kutak uz luna park s vrtuljcima, jedinstveni Muzej vojne i ratne povijesti također je otvorio svoja vrata, a za večernju zabavu pobrinuo se tamburaški sastav “Satir”.

TEKST: Sanja Pok              FOTO: Sanja Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn