110. GODIŠNJICA ROĐENJA GRIGORA VITEZA – U čast začetniku moderne hrvatske književnosti za djecu, pjesniku rođenom u Kosovcu kraj Okučana

Datum objave: 15. 2. 2021. | Kategorija: Kultura

NOVA GRADIŠKA – Grigor Vitez, velikI pjesnik, pisac i prevoditelj, začetnik moderne hrvatske književnosti za djecu rođen je na današnji dan 1911. godine u Kosovcu kraj Okučana.

Da su zdravstveno epidemiološke okolnosti drugačije, u Narodnoj knjižnici i čitaonici u Gornjim Bogićevcima koja nosi njegovo ime, ovih bi se dana, zasigurno, brojnim sadržajima, obilježio lik i djelo Grigora Viteza, rođenog na današnji dan 1911. godine u Kosovcu kraj Okučana. Kao pionir novog, modernijeg dječjeg pjesništva, Grigor Vitez je slikovitošću i jednostavnošću svog lirskog izraza dotaknuo brojne generacije poetski gradeći svijet djetinjstva. Pjesnik po vokaciji, gotovo oduvijek, prve je pjesme napisao još u četvrtom razredu gimnazije. Potkraj dvadesetih godina prošlog stoljeća upisao je Učiteljsku školu u Pakracu gdje je stekao zvanje učitelja, a potom radio diljem Slavonije, Podravine i Bosne. Značajne profesionalne godine proveo je u Ministarstvu prosvjete, bio je i tajnik Društva hrvatskih književnika, a punih šesnaest godina proveo je u izdavačkoj kući Mladost u kojoj pokreće i uređuje veliki broj izdanja književnosti za djecu poput popularnih biblioteka Vjeverica i Jelen.

Iako je najprije objavio zbirke pjesama za odrasle, najpoznatiji je i najcjenjeniji kao pjesnik za djecu. U desetak godina tiskano mu je čak sedam zbirki poezije za djecu. Kao glavno obilježje Vitezova pisanja izdvaja se rima. Ona je nezaobilazni element u svim njegovim pjesmama, ubrzava ritam i uveseljava ton, čineći od pjesama zanimljive brojalice. Uz brojne škole, ranije spomenutu Narodnu knjižnicu i čitaonicu u Gornjim Bogićevcima, njegovo ime nosi i godišnja nagrada za najuspješnija književna i likovna ostvarenja u knjigama za djecu autora koji žive i djeluju na tlu Hrvatske. Grigoru Vitezu u čast, učenici Područne škole Gornji Bogićevci prošle su godine, brojnim zabavno-edukativnim sadržajima, obilježili 109. godišnjicu pjesnikovog rođenja, Grigor Vitez preminuo je 23. studenoga 1966. godine u Zagrebu.

TEKST: S. Tarbuk        FOTO: D. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn