11. ŠTAMPAROVI DANI – Međunarodni simpozij “Zdravi stilovi života”

Datum objave: 07. 12. 2019. | Kategorija: Društvo

BRODSKI DRENOVAC/PLETERNICA/POŽEGA – U organizaciji Udruge narodnog zdravlja Andrija Štampar te brojnih partnera od 5. do 8. prosinca u Požeštini se održavaju 11. Štamparovi dani, međunarodni simpozij, čija je glavna tema promocija zdravlja. Uz popratne javnozdravstvene sadržaje središnji simpozij “Zdravi stilovi života” održan je danas u prostoru Hrvatske knjižnice i čitaonice Pleternica.

Udruga narodnog zdravlja Andrija Štampar zajedno s Europskim udruženjem za higijensko inženjerstvo i dizajn (EHEDG) , Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Prehrambeno tehnološkim fakultetom Sveučilišta u Osijeku, Veleučilištem u Požegi, Zavodom za javno zdravstvo i Domom zdravlja Požeško-slavonske županije te brojnim drugim partnerima ovogodišnji su organizatori simpozija o zdravim stilovima života. Sve veća prevalencija šećerne bolesti i arterijske hipertenzije, ali i ostalih kroničnih bolesti uz starenje stanovništva posebno naglašavaju potrebu za promocijom zdravlja i zdravih stilova života. Simpozij je ponudio sagledavanje stanja u prevenciji kroničnih bolesti te senzibilizaciji i podučavanju profesionalaca, uz rasprave s eminentnim stručnjacima iz zemlje i inozemstva. Organizatorima je uz to ponudio i puno razloga za zadovoljstvo i ponos.

“Udruga narodnog zdravlja Andrija Štampar jučer je dobila i nagradu Grada Pleternice povodom deset godina naših aktivnosti, pri čemu posebno čestitam vodstvu grada Pleternice jer su prepoznali javnozdravstvene aktivnosti koje udruga provodi kontinuirano na širem području Pleternice ali i Požeško-slavonske županije. Sukladno tome i 11. po redu simpozij okupio je, kao i prethodnih godina eminentne stručnjake te brojne studente uz brojne javnozdravstvene aktivnosti od mjerenja tlaka i glukoze stanovnicima na području općine Velika i odličnog jučerašnjeg skupa sa stručnjacima iz područja endosonografije koji je održan u Općoj županijskoj bolnici Požega do današnjeg kongresa “Zdravi stilovi života” koji je okupio vrh stručnjaka koji se pak bave problemima javnog zdravstva,” naglasio je dr.sc. Ivan Vukoja, dr.med., predsjednik Udruge narodnog zdravlja Andrija Štampar.

“Doprinos ovog simpozija je ponajprije što Požeško-slavonska županija ima jedan od boljih odaziva na nacionalne preventivne programe. Naravno, to nije isključiv doprinos simpozija, to su i aktivnosti Zavoda za javno zdravstvo, ali to je nešto što je mjerljivo i da se sve aktivnosti mogu tako mjeriti imali bi mjernu jedinicu javnozdravstvenih aktivnosti koja bi se mogla primijeniti u Republici Hrvatskoj,” dodao je dr. sc. Vukoja.

Sudionike simpozija i brojne uzvanike prigodnim riječima pozdravio je i predsjednik Organizacijskog odbora dr. Deni Rkman.”Štamparevi dani pružaju studentima i mladim liječnicima uvid kako se može javno zdravstvo provesti u svakodnevnom životu. Danas imamo priliku čuti uvažene profesore koji će pričati o temama bitnim za život zajednice i svakako je važno da upravo s njima na jednom mjestu te teme i raspravimo. Jer, naposljetku, najbitnije je da slijedimo tekovine koje je Andrija Štampar pokrenuo te da izađemo iz svojih comfort-zona, iz svakodnevnih okruženja i probamo doprinijeti i napraviti nešto značajno za našu zajednicu,” rekao je Rkman. U ime Međunarodnog organizacijskog odbora nazočne je pozdravila prof. dr. sc. Senada Selmanović, a u ime Znanstvenog odbora prof. dr. sc.Mirjana Kujundžić Tiljak. Dobrodošlicu okupljenima izrazila je pleternička gradonačelnica Antonija Jozić.

”Čast mi je pozdraviti vas u gradu Pleternici koji sljedeće godine obilježava 750 godišnjicu od prvog spomena i gradu koji je svih ovih godina, nadam se, svima vama dobar domaćin. Iskrena zahvala Udruzi narodnog zdravlja za sve aktivnosti i promicanje imena i djela dr. Andrije Štampara. Kako je Pleternica u TOP 10 gradova po povlačenju sredstava iz EU vjerujemo kako ćemo naš projekt uređenja rodne kuće dr. Štampara koji smo pokrenuli i za koji smo u ovoj godini osigurali sredstva za izmjenu krovišta, nastaviti u sljedećoj godini i doći do realizacije ideje da tamo bude Memorijalni centar dr. Andrije Štampara,” naglasila je Jozić. Prigodnim riječima nazočne je pozdravio i pomoćnik ministra zdravstva doc. dr. sc Mato Car, a simpozij je otvorila akademkinja Vida Demarin. Glavne teme ovogodišnjeg simpozija su Bioetika i zdravstvena ekonomika, Kardio i cerebrovaskularna oboljenja, Pankreatobilijarna oboljenja, Kineziologija i kineziterapija te Poremećaji prehrane

TEKST: S. Pok        FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn