11.SAJAM SLAVONSKI BANOVAC – Priča o prošlosti i sadašnjosti grada s iznimnim turističkim potencijalom

Datum objave: 19. 10. 2019. | Kategorija: Gospodarstvo

PAKRAC – Uz nikad veći broj posjetitelja, izlagača i popratnih sadržaja, organiziran, zbog radova na rekonstrukciji središnjeg gradskog trga, na alternativnoj, ali ni malo lošijoj lokaciji, 11. sajam Slavonski banovac, međunarodna priča koja na sjajan način povezuje prošlost i sadašnjost jednoga grada, još je jednom potvrdio kako je riječ o manifestaciji s iznimnim turističkim potencijalom, ali i kako Pakrac, itekako, zna i ima što ponuditi gostu.

U čast banovca, srebrnog novčića kovanog davne 1256. godine u najstarijoj hrvatskoj kovnici novca u Pakracu, Turistička zajednica, Grad, Udruženje obrtnika Pakraca i Lipika i Lokalna razvojna agencija PCP, uspješno su, 11. godinu za redom, organizirali sajam Slavonski banovac. Riječ je o tradicionalnoj, danas međunarodnoj priči zamišljenoj kao spoj ruralnog razvoja, poljoprivrede, gastronomije, kulture, povijesti i tradicije, manifestaciji koja na sjajan način povezuje prošlost i sadašnjost grada i predstavlja, pokazalo se i ove godine, istinski turistički potencijal.

Zbog radova na rekonstrukciji središnjeg gradskog trga organiziran na alternativnoj, ali, pokazalo se, ni malo lošijoj lokaciji- u Ulici matice Hrvatske i na gradskoj tržnici, 11.Slavonski banovac uz nikad veći broj posjetitelja, privukao je i rekordni broj izlagača, njih stotinjak pristiglih iz svih dijelova Hrvatske, ali i Slovačke i Bosne i Hercegovine i ponudio niz zanimljivih sadržaja. I Grahfest, gastro natjecanje u organizaciji Udruženja obrtnika Pakraca i Lipika, ove godine u okviru sajma organizirano po peti put, potvrdio se kao dobar dodatni adut, čemu svjedoče čak 103 prijavljene ekipe, među kojima i predstavnici obrtničkih komora i udruženja od Splitsko dalmatinske pa sve do Vukovarsko srijemske županije.

Želeći pokazati kako Slavonija i Pakrac nije samo netaknuta priroda i gastronomija, nego i kultura i povijest, sajam je ove godine, više nego ranije, naglasak stavio i na srednji vijek, za što su se pobrinuli članovi Povijesnog društva Pakrac-Lipik, gosti iz Bosne i Hercegovine, Red vitezova kraljevskog grada Jajca, Red vitezova Ružica grada iz Orahovice, Koprivnički mušketiri i haramije, kao i brojni glumci obučeni u srednjovjekovne oprave.

Manifestaciju organiziranu u suradnji sa Slovačkom, kao zemljom partnerom, zadovoljna reakcijom posjetitelja i brojem gostiju, otvorila je prva žena grada, gradonačelnica Anamarija Blažević. ” Ponosna sam danas jer su vrijedan i predan rad i desetogodišnje iskustvo svih onih koji stoje iza sajma Slavonski banovac rezultirali manifestacijom o kojoj se priča i zbog koje se dolazi u Pakrac, manifestaciji koja spaja prošlost na koju smo mi Pakračani iznimno ponosni i sadašnjost. Uz naše drage prijatelje iz Slovačke, zahvaljujući kojima sajam ima međunarodni karakter, prijatelje iz Dobretića, dokazuje to i svih gotovo 5 tisuća posjetitelja koji će danas proći kroz grad. Dokaz je to i kako imamo “proizvod” s iznimnim potencijalom, ali i nedovoljno smještajnih kapaciteta, stoga, vrijeme je da se ukrcamo na turistički vlak jer Slavonija više nije samo poljoprivreda i lopata. “, rekla je, pozdravljajući je goste, domaćica sajma, gradonačelnica Anamarija Blažević.

Značaj sajma koji, iz godine u godinu, podiže ljestvicu kvalitete, kao i njegov izniman turistički potencijal, istaknuo je i župan Požeško slavonske županije, Alojz Tomašević. ” Čast mi je biti u slobodarskom gradu Pakracu koji je danas centar svih događanja, centar prijateljstva, na manifestaciji koja promovira sve ono što je naše. Hranu koju nudimo, koju vrijedni Slavonci oduvijek proizvode, ali i široku dušu koju znamo ponuditi prijateljima, u jesen, kada je vrijeme berbe plodova. Osnova je to turizma za koji itekako imamo potencijala što se vidjelo i na Danima hrvatskog turizma, organiziranim po prvi puta na kontinentu. I mi smo sve intenzivnije u toj priči, Županija posljednje dvije godine podupire svaku novu smještajnu jedinicu s 5 tisuća kuna, nastavit ćemo s tim, ali i jedinice višeg ranga i zvjezdica “nagraditi” s iznosom od 7 tisuća kuna,” najavio je na svečanosti otvorenja Slavonskog banovca, župan Tomašević.

Čestitke organizatorima, zadovoljan kvalitetom i rangom manifestacije, uputio je, u ime predsjednika Sabora, predsjednika Vlade RH i svoje osobno ime i pomoćnik ministra regionalnog razvitka, Pakračanin, Davor Huška, a goste su pozdravili i Davor Lepka, predsjednik Udruženja obrtnika Pakraca i Lipika, te, u ime zemlje partnera, Slovačke koju na sajmu predstavljaju grad Revuce i općina Jasenova, Rajmund Bradik, načelnik Jasenove.

TEKST: Simonida Tarbuk       FOTO: Dorian Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn