POKLADNO JAHANJE BODOVALJCI 2024 – Vrijedan prilog čuvanju tradicije i potencijalni adut turističke ponude

Datum objave: 20. 1. 2024. | Kategorija: Susreti

BODOVALJCI – Čuvajući s ponosom Slavoniju kakva je bila nekad, ove su, neuobičajeno sunčane subote, 20. siječnja, baš kao nekada u doba Vojne Krajine, u vrijeme poklada, Bodovaljcima projahali konjanici na gizdavim konjima, podsjećajući na stara, ali ne i zaboravljena vremena. Tradicionalno 11. Pokladno jahanje uspješno su, uz podršku Općine Vrbje, organizirali članovi Konjogojstvene udruge Slavonija, jer bolje da propadne selo nego običaji

U starim, sačuvanim zapisima iz vremena Vojne krajine piše kako su hrvatski graničari koji su čuvali granicu na Savi, u vrijeme poklada, jahali kroz selo kako bi provocirali Turke, ali se i uz put, zaustavljali po kućama u kojima je bilo jela, pića i mladih djevojaka. Običaj je to koji s puno dobre volje i ljubavi prema tradicijskoj baštini, nakon  revitalizacije 2011. godine, već više od desetljeća čuvaju u Općini Vrbje.

Potvrdilo je to i uspješno organizirano 11. izdanje manifestacije Pokladno jahanje u Bodovaljcima, priča u režiji članova Konjogojstvene udruge Slavonija i Općine, jedinstvena prilika da se svi koji navrate, uz pismu i tamburicu, paradno ruho, gizdave konje i konjanike, uvjere u ljepotu, bogatstvo i značaj tradicije i osvijeste turističke potencijale ovog dijela Slavonije. Istaknuo je to, s pravom ponosan i prvi čovjek Općine, načelnik Igor Jurišić, ističući kako je upravo ova manifestacija najbolji način prezentiranja narodne baštine ali i oživljavanja konjogojstva, jer bez te plemenite životinje u štali, nema ni Slavonaca.

“Jako sam zadovoljan što smo i 11. godinu za redom, uspjeli organizirati Pokladno jahanje, manifestaciju koja, itekako, ima podršku svih mještana, što vidimo i po broju okićenih kuća, ali i punktova dobrodošlice i okrijepe, spremnih napojiti i nahraniti sudionike ove raskošne povorke. Očekujemo 20-ak konjanika pristiglih iz cijele Brodsko posavske županije, uglavnom na lipicancima, što je naša najdraža pasmina i na neki način, zaštitni znak ovog dijela Slavonije. Osim njih, tu su i članovi naših četiriju konjogojskih obitelji s područja Općine Vrbje, što možda nije prevelik broj, ali, kako nismo ni velika Općina, u svakom slučaju predstavlja  značajan prilog čuvanju tradicije, jer držanje konja danas je više luksuz nego stvarna potreba koja, ipak, zahtijeva veliki trud i određenu žrtvu.”, rekao je načelnik Igor Jurišić.


Prije nego li su, u skladu sa starim običajima, ugrijani rakijicom i praćeni tamburašima, krenuli put sela, konjanike je, čestitajući im na čuvanju tradicije, pozdravio pročelnik za gospodarstvo i poljoprivredu Brodsko posavske županije, Željko Burazović, a blagoslovio domaći župnik, također sudionik manifestacije. Uz pozicioniranje Općine Vrbje na kontinentalnoj turističkoj karti, organizatori Pokladnog jahanja u Bodovaljcima i ovaj su put, kroz primjer dobre prakse, potvrdili koliko je čuvanje običaja i okupljanje mještana oko zajedničke ideje, važno za kulturni identitet ali i društveni život cijele zajednice.

TEKST: Simonida Tarbuk                     FOTO: Sanja Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn