100 ŽENA KOJE SU PROMIJENILE HRVATSKU – Grupna putujuća izložba ilustracija “Neustrašive žene” svečano otvorena u Pakracu

Datum objave: 22. 5. 2022. | Kategorija: Kultura

PAKRAC – Nakon Jastrebarskog, Rovinja i Nove Gradiške, izložba “Neustrašive žene” nastavila je svoje putovanje i stigla u Pakrac.

Putujuća grupna izložba “Neustrašive žene” temelji se na knjigama “Priče o neustrašivim hrvatskim ženama” (2019.) autorice Tatjane Barat i “Ikone: neustrašive žene koje su promijenile Hrvatsku” (2020.) autorice Rosie Kugli u izdanju Naklade Iris Illyrica urednice Ivane Glavaš Bakija. Izložba objedinjuje ukupno 100 ilustracija značajnih žena iz hrvatske povijesti i sadašnjosti koje su ilustrirale 23 hrvatske ilustratorice.

U Pakracu je izložba postavljena u Muzeju te svečano otvorena u petak 20. svibnja. U društvu Jelene Hihlik, ravnateljice pakračkog muzeja i gradonačelnice Anamarije Blažević svečanom otvorenju nazočile su Sonja Švec Španjol, organizatorica izložbe, kustosica, povjesničarka umjetnosti i muzeologinja te ilustratorice koje sudjeluju na projektu – Željka Mezić i Branka Hollingsworth. Svečanost otvorenja pakračke izložbe su izvedbom skladbe Dore Pejačević uveličali učenica OGŠ Pakrac Stefani Škariot i profesor Josip Pečić.

Ravnateljica Jelena Hihlik istaknula je kako joj je veliko zadovoljstvo što ovu značajnu i iznimno relevantnu izložbu može predstaviti pakračkoj publici, kustosica izložbe Sonja Švec Španjol ukazala je na značaj medija ilustracije uz koji smo svi odrasli, kao i na činjenicu da se ovom izložbom stavlja u fokus značajne žene koje su kroz povijest i sadašnjost oblikovale i nesebično doprinijele boljitku našeg društva, ali fokus je istovremeno i na suvremenim ilustratoricama, njih ukupno 23 koje su ilustrirale 100 značajnih žena. Suorganizatorica izložbe i ilustratorica Željka Mezić je u ime svih ilustratorica opisala koliko je bio velik izazov i poduhvat ilustrirati neustrašive žene iz hrvatske povijesti i sadašnjosti te istaknula kako je svaka ilustratorica imala slobodu odabira žena koje želi ilustrirati. Izložbu je službeno otvorila gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević.

Na izložbi posjetitelji će moći razgledati čak 100 ilustracija značajnih žena iz hrvatske prošlosti i sadašnjosti koje su ilustrirale poznate hrvatske ilustratorice: Nina Iris Bešlić, Vanda Čižmek, Sonja Gašperov, Ivana Guljašević Kuman, Marsela Hajdinjak, Branka Holingsworth Nara, Mirela Ivanković Bielen, Helena Janečić, Marijana Jelić, Irena Jukić Pranjić, Ana Kadoić, Helena Klakočar, Lana Ključarić, Hana Lukas Midžić, Željka Mezić, Margareta Peršić, Andrea Petrlik Huseinović, Sanja Pribić, Nataša Rašović Bodiš, Sanja Rešček Ramljak, Irena Sophia, Sanja Šantak i Manuela Vladić Maštruko.

Izložba u Muzeju grada Pakraca ostaje otvorena do 20. lipnja 2022. nakon čega putuje u Slavonski Brod.

TEKST: S. P.               FOTO: Press

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn