10.ŽUPANIJSKI KULTURNI MOZAIK – Raskoš, ljepota, ponos i prkos tradicije i folklorne baštine Slavonije

Datum objave: 23. 4. 2022. | Kategorija: Kultura

BRESTOVAC – Isprepleten raskošnim bojama, cikom i pismom djevojačkom i snagom bećarskom, 10. Županijski kulturni mozaik, središnja priredba kulturnog amaterizma Požeško slavonske županije u organizaciji Zajednice kulturnih udruga i domaćinstvu KUD-a Berda Brestovac, još je jednom potvrdila kako su tradicija i folklorna baština upisani u genetski kod Slavonaca i ono najljepše i najvrijednije što imamo

Ponosno promičući i čuvajući ono najljepše i najvrijednije što imamo, Zajednica kulturnih udruga Požeško slavonske županije i ovogodišnji domaćini- članovi KUD-a Berda Brestovac, uspješno su organizirali 10. Županijski kulturni mozaik, središnju priredbu ovdašnjeg kulturnog amaterizma, potvrđujući kako su tradicija i folklorna baština upisani u krv i genetski kod Slavonaca. Isprepleten raskošnim bojama, zvucima, glasovima i koracima, cikom i pismom djevojačkom i snagom bećarskom, održan uz pomoć Općine Brestovac, Hrvatskog sabora kulture, Ministarstva kulture i ponajviše Požeško-slavonske županije, i ovogodišnji je “Mozaik” okupio brojne kulturne i zavičajne udruge, koje su, željne pokazati trud, rad i vještinu, ali i zaslužiti čast da predstavljaju Županiju na državnoj smotri, svoje nastupe izvele pred stručnim povjerenstvom.

Prije natjecateljskog dijela, riječi pozdrava i podrške vjernim čuvarima tradicije i mnogobrojnoj publici, uputili su, u ime domaćina, Općine Brestovac i KUD-a Berda, načelnik Zdravko Mandić i predsjednica Danijela Bidlo, te Mirko Ćaćić, predsjednik Zajednice kulturnih udruga Požeško slavonske županije, s pravom ponosni na kvalitetu i desetljetnu tradiciju manifestacije koja je iznimno vrijedna za Požeško slavonsku županiju.

Naglasila je to u svom govoru i županica Antonija Jozić, ističući kako su raskoš i raznovrsnost običaja naših mjesta, od granice do granice, bogatstvo koje moramo čuvati. ” Kultura je vrlo važan segment svakog naroda, tako i hrvatskoga. Kod nas u Slavoniji naša kultura proizlazi iz bogate tradicije i baštine koju najviše pronosite upravo vi-članice i članovi kulturno umjetničkih društava, vi, koji pjevajući i plešući bećarac, drmeš, kola pronosite ponos i prkos Slavonije diljem Lijepe naše ali i izvan nje. Nastavite tako i dalje, a Županija će vam u tome biti partner i podrška. Potvrđuje to i činjenica kako smo upravo danas, po prvi puta, uspjeli organizirati i potpisati ugovore za dodjelu sredstava potrebnih za vaš rad, u iznosu od pola milijuna kuna. Riječ je o ne malom iznosu koji ste itekako zaslužili za svoj rad, angažman i inat, isti onaj kojim smo, i u vremenu pandemije, pokazali kako se može i mora održati i čuvati tradicija.”, rekla je, pozdravljajući sudionike i goste 10. Županijskog kulturnog mozaika, županica Jozić.

Jedinstvena smotra folklora mnogobrojnoj je publici ponudila lepezu šarolikog programa sastavljenog od revijalnog i natjecateljskog dijela u kojem su nastupili- prošlogodišnji predstavnici Županije, KUD Orljava Pleternica, KUD Šijaci Biškupci, KUD Ivo Čakalić, Kaptol, društvo koje je svoju vještinu nedavno pokazalo i publici u zagrebačkoj dvorani Lisinski na Šokačkoj rapsodiji, KUD Slavonija Jakšić, društvo s 25. godišnjim stažom, domaćini KUD Berda Brestovac, KUD Poljadija Grabarje, KUD Seljačka sloga Prekopakra i KUD Požeška dolina Požega. Revijalni dio priredbe nastupima su obogatili članovi UO Plesna radionica Ilijane Lončar, Gradska glazba Trenkovi panduri Požega, KUD Zavčajno društvo Rama Pleternica, Udruga zavičajnih pisaca i slikara PSŽ Matko Peić, Požega, KUD Bektež iz Bekteža, Češka beseda Bjeliševac i Glazba Jakšić.

Prema odluci stručnog povjerenstva na Državnoj smotri u organizaciji Hrvatskog sabora kulture Požeško-slavonsku županiju u kategoriji izvornog folklora  predstavljat će HKUD “Slavonija” Jakšić, a u kategoriji koreografiranog folklora KUD “Orljava” Pleternica.

Za nastupe na međunarodnim smotrama folklora predloženi su KUD “Šijaci” Biškupci za Vinkovačke jeseni i “Seljačka sloga” iz Prekopakre za Đakovačke vezove.

TEKST: Simonida Tarbuk                 FOTO: Dorian Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn