10 GODINA PRIJATELJSTVA – Industrijsko-obrtnička škola Nova Gradiška ugostila srednjoškolce iz mađarskog grada Varpalota

Datum objave: 25. 3. 2019. | Kategorija: Društvo

NOVA GRADIŠKA – Industrijsko-obrtnička škola Nova Gradiška, u okviru Europskog projekta ERASMUS+2018/2019, bila je domaćin učenicima i nastavnicima obrtničke škole Faller Jeno Szakkepzo Iskola es Kollegium iz grada Varpalota, Republika Mađarska. Uz priliku za mobilnost, stjecanje novih znanja i vještina, razmjenu ideja i iskustava, trotjednim studijskim boravkom mađarskih kolega u Novoj Gradiški, potvrđeno je i desetljeće prijateljstva, partnerstva i suradnje sa školom-domaćinom.

Industrijsko-obrtnička škola Nova Gradiška, obrazovna ustanova sa stoljetnom tradicijom i škola predvodnik suvremenih trendova obrazovanja u obrtničkim zanimanjima u okviru projekta ERASMUS + 2018/2019, od 4.do 22.ožujka bila je domaćin učenicima i nastavnicima Faller Jeno Szakkepzo Iskola es Kollegium, Varpalota, Republika Mađarska.

Nastavak je to 10 godina dugog partnerstva koje je kreativni tim novogradiške srednje škole pokrenuo i puno prije nego li je Hrvatska postala članica Europske unije i potvrda iskrenog prijateljstva nastalog suradnjom i razmjenom iskustava. Složili su se s tim čelni ljudi obje škole, profesor Mijo Matošević u ime domaćina i direktor škole iz Varpalote, Istvan Hajdu, voljni suradnju proširiti i na druga područja rada i življenja.

U Novu Gradišku na mobilnost je stiglo 12 učenika -budući instalateri grijanja i zavarivači i kuhari i slastičari, u pratnji dvoje nastavnika, koji su, zajedno s novogradiškim kolegama, sudjelovali u teorijskoj nastavi i stručnoj praksi. U okviru projekta mađarski su se srednjoškolci upoznali s radom u tvrtkama i obrtničkim radionicima, a posjetili su i strukovne škole u Slavonskom Brodu i Požegi. Osim stručnog dijela programa gosti iz srednje obrtničke škole iz Varpalote imali su priliku upoznati tradiciju, kulturu i običaje Nove Gradiške, Brodsko posavske županije i Hrvatske, a našlo se vremena i za sportske i druge susrete.

“Drago nam je što se suradnja s dragim prijateljima i partnerima iz Mađarske nastavlja, što se uključuju novi sektori, a nastavnici i učenici razmjenjuju iskustva, proširuju komunikaciju i usvajaju dodane vrijednosti. Želimo biti otvoreni za nova prijateljstva, želimo prihvatiti izazove koji su pred nama, na dobrobit i razvoj naše škole, zaposlenika, sadašnjih i budućih učenika.“, istaknuo je ravnatelj Industrijsko-obrtničke škole koja prijateljuju i sa srodnim školama iz Austrije i Njemačke. Zahvalu školama-sudionicama na projektu uputila je, u ime Grada Nova Gradiška, Mihaela Đeraj, voditeljica Odsjeka za društvene djelatnosti.

TEKST: S. Tarbuk       FOTO: F. S.

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn