10. GAVRANFEST U PRAGU ZAVRŠIO KRAVATA PARTYEM – Djela Mire Gavrana i kravata kao hrvatski turistički aduti

Datum objave: 18. 10. 2019. | Kategorija: Kultura

NOVA GRADIŠKA – Na nedavno održanom jubilarnom, 10. Gavranfestu u Pragu, jedinstvenom po činjenici kako je riječ o jedinom takvom festivalu posvećenom živućem europskom piscu Miri Gavranu, u okviru svečanosti zatvaranja održan je Kravata party. Podršku Miri i Gavranfestu osobnim je dolaskom pružila i delegacija Novogradiščana predvođena gradonačelnikom Vinkom Grgićem i zamjenikom Borislavom Vidošićem.

U organizaciji Udruge Lastavica, od 7.do 12. listopada, četvrtu godinu za redom-u Pragu, održan je jubilarni, 10.Gavranfest. Riječ je o jedinstvenom kazališnom festivalu na kojem se igraju djela hrvatskog dramatičara Mire Gavrana, što ga trenutno čini jedinim živućim autorom u Europi koji ima festival posvećen isključivo vlastitom opusu. Otvoren ovacijama, uz 200. reprizu komedije “Sve o ženama” u izvedbi praškog kazališta Studio 2 i pozdravni govor hrvatske veleposlanice u Češkoj, Ljiljane Pancirov, i ovogodišnji je Gavranfest, okupivši kazališta iz Češke, Slovačke, Albanije, Srbije, Mađarske i Hrvatske, potvrdio globalnu omiljenost Mirinog rukopisa, univerzalnost tema i jednostavnost umjetnika.

Uz 7 autorovih predstava u izvedbi gostujućih kazališta, Gavranfest je posjetiteljima i ponudio i brojne popratne sadržaje poput promocija dviju Gavranovih knjiga na češkom jeziku, okruglog stola koji je okupio brojne europske prevoditelje, redatelje, glumce i producente, te projekcije dokumentarca “Miro Gavran” scenarista i redatelja Zdravka Fučeka u produkciji HRT-a s titlovima na češkom. Posljednjeg dana jedinstvene manifestacije u znaku Gavranovih djela, zaljubljenicima u kazalište predstavili su se zagrebačko kazalište “Žar ptica” predstavom za djecu “Kako je tata osvojio mamu” i “Histrioni” satirom “Tajkuni”.

U okviru svečanosti zatvaranja ovogodišnjeg 10.Gavranfesta priređen je Kravata party na kojem je Miro Gavran, kao prvi hrvatski Veleposlanik kravate, kravatu Academie Cravatica uručio velikom češkom glumcu Janu Čenskiju i proglasio ga Gospodinom kravate u Republici Češkoj. Uz Mirina kazališna djela kao temelj ove jedinstvene “umjetničke priče” i Kravata party organiziran ove godine po prvi puta, sjajna je prilika za dodatnu promociju Hrvatske diljem Europe. Potvrdila je to i veleposlanica RH, Ljiljana Pancirov. “Naš je ponos prevelik, jer imati festival u tako značajnom kulturnom središtu kao što je Prag, iznimna je vrijednost. “Krivac za to je Miro Gavran, baš kao i za kvalitetne hrvatsko-češke kulturne odnose koje ovaj festival, iz godine u godinu, osnažuje.” rekla je veleposlanica. Podršku Miri i Gavranfestu osobnim je dolaskom pružila i delegacija Novogradiščana predvođena gradonačelnikom Vinkom Grgićem i zamjenikom Borislavom Vidošićem.

TEKST: S. Tarbuk   FOTO: cro-kultura.com/ V. G.

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn