1.VEČER POEZIJE I VINA – Lidija Bajuk prva laureatkinja novoosnovane nagrade Vinum et poeta

Datum objave: 05. 10. 2019. | Kategorija: Kultura

POŽEGA – U organizaciji Matice hrvatske u Požegi i požeškog Veleučilišta, u podrumu Veleučilišta u Podgorju, održana je pjesnička manifestacija “Večer vina i poezije” koja je dobila i svog prvog laureata, pjesnikinju Lidiju Bajuk.

Na prvi natječaj za nagradu Vinum et poeta Večeri vina i poezije za najbolju neobjavljenu pjesmu o vinu i vinogradu koju je Ogranak Matice hrvatske osnovao kako bi na jedinstven način spojio poeziju i gospodarstvo, javio se 43 autora s ukupno 61 pjesmom. Lidiji Bajuk nagrada je pripala za pjesmu “Goričin Jezušek” izvorno napisanoj na kajkavskom, ali poslanu i na štokavskom pod nazivom “Mali Isus u vinogradu”. U najužem izboru za nagradu bili su i poznati književnici Božica Jelušić i Tomislav Marijan Bilosnić, a o najboljim pjesmama odlučilo je Prosudbeno povjerenstvo – vrsna pjesnička pera – Lana Derkač, Diana Burazer i Ivan Herceg.

“Zašto smo se odlučili organizirati jednu ovakvu manifestaciju na nacionalnoj razini? Zadaća Matice hrvatske nije samo da čuva i promovira hrvatsku kulturu i njezine vrijednosti nego isto tako da doprinosu i gospodarskom napretku Lijepe naše domovine. Ove naše gore i brda koje okružuju Zlatnu dolinu Bogom su dana područja za uzgoj vinove loze, a samim time i za proizvodnju vrhunske vinske kapljice. Jedan od najljepših načina da promoviramo to bogatstvo je upravo poezije i zbog toga smo spojili te dvije činjenice u jednu prekrasnu večer i manifestaciju- Vinum et poeta. Izuzetno mi je drago što je Veleučilište u Požegi odmah prepoznalo našu inicijativu,” naglasila je predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Požegi Ljiljana Marić. Zahvalila se pri tom na velikoj potpori dekanu prof. dr. Borislavu Miličeviću, ali i Požeško-slavonskoj županiji, Gradu Požegi, Gradu Kutjevu i Općini Kaptol koji su dali financijsku podršku.

U ime Veleučilišta u Požegi nazočne pjesnike, uzvanike i studente je prigodnim riječima pozdravila prodekanica za nastavu dr.sc. Brankica Svitlica.”Želim da večeras uz ovu posebnu manifestaciju u kojoj je vino inspiracija za pjesmu, za prijateljstva, spoznamo i osjetimo nešto novo, nešto što će nas učiniti boljim ljudima i što će nas oplemeniti,” naglasila je Svitlica.

“Ovakve manifestacije imaju dvije svrhe, jedna je svrha za širu publiku koja ima priliku čuti suvremenu poeziju i s njom se na određeni način zbližiti, a to su uistinu danas rijetke prilike, a drugi je značaj da se pjesnici međusobno vide i čuju jedni druge. Neke manifestacije tog tipa su se nažalost, ugasile, neke već dugo postoje i kvalitetne su, a ima dio manifestacija koji miješa članove strukovnih društava i amatere. Ova je svakako među kvalitetnijim manifestacijama, jer ovdje su priznati autori i ne miješamo priznato suvremeno pjesništvo s amaterizmom,” rekla je predsjednica Prosudbenog povjerenstva Lana Derkač.

“Nadam se iskreno da će sve više dolaziti kvalitetni tekstovi, jer prve godine je najteže. Neki dobri pisci se ne žele javiti na natječaj čija je sudbina neizvjesna i za koje ne znaju da isključuju diletantizam. Naime, kaže se da svaka nagrada vrijedi onoliko koliko vrijede njeni laureati – znači s večerašnjom nagradom pokazali smo u kom smjeru želimo i ne smijemo podbaciti, “zaključila je Derkač.

U programu manifestacije, uz pjesnike  su sudjelovali i članovi Dramske družine Katoličke gimnazije s voditeljicom Marijanom Ćorlukom te Zbor mladih požeških glazbenika pod vodstvom Josipa Prajza, a predstavljena su i vina Veleučilišta u Požegi.

TEKST: S. Pok      FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn