1. REGIONALNA KONFERENCIJA O ALZHEIMEROVOJ DEMENCIJI U POŽEGI – Potpisana globalna povelja o demenciji kao znak humanosti i angažiranosti

Datum objave: 31. 3. 2017. | Kategorija: Društvo

n

POŽEGA- Nakon jučerašnjeg uvoda u obliku požeškog Alzheimer Cafea, danas je u organizaciji Doma zdravlja PSŽ, Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest, Palijativnog tima LiPa i Centra za Socijalnu skrb Požega, a pod pokroviteljstvom Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, potpisivanjem globalne povelje o demenciji, druge te vrste u Hrvatskoj, započela dvodnevna 1. Regionalna konferencija o Alzheimerovoj demenciji.

Zahvaljujući učinkovitim organizatorima koji su pioniri i predvodnici kada je u pitanju ova tema, dvorana Gospodarske komore u Požegi ispunjena je do posljednjeg mjesta predstavnicima struke, ali i predstavnicima brojnih udruga i ustanova te građana. Konferencija je time već u početku postigla svoju misiju, naglasio je ovom prilikom jedan od najuglednijih sudionika konferencije predsjednik Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest prof. dr. sc. Ninoslav Mimica.

“Jako sam sretan i zadovoljan da se ova konferencija po prvi puta održava baš ovdje u Požegi. Do sada smo imali puno stručnih događanja – osam međunarodnih kongresa o toj bolesti koji su održani u Hrvatskoj, dvije edukativne konferencije, ali ovo danas je jako bitno kako bi cijel priča izašla iz Zagreba te bila na širem terenu. Ovo je izvrstan primjer kako to treba organizirati na lokalnoj razini, posebice Domu zdravlja Požeško-slavonske županije i vjerujem da ćemo u ova dva dana rasvijetliti puno tema o Alzheimerovoj bolesti jer radi se o jednom rastućem problemu i javnozdravstvenom prioritetu kako je to definirala Svjetska zdravstvena organizacija,” naglasio je Mimica. Iako se uzrok toj bolesti ne zna, pa nema ni pravog lijeka, nitko ne smije biti obeshrabren jer zajednica može dati brojne odgovore pri čemu su upravo Požeško-slavonska županija i organizatori konferencije svijetli primjeri.

nnn

“Treba pomoći neformalnim njegovateljima na više načina, a to su najčešće članovi obitelji, društvo kao takvo mora ponuditi rješenja i modalitete. I tu je jedan od dobrih primjera u Požeško-slavonskoj županiji – palijativni timovi s podrškom Doma zdravlja Požeško-slavonske županije s ravnateljem Darkom Puljašićem. Naime, svjedoci smo kako je palijativna medicina bila zanemarena prethodnih godina i nije se razvijala, pa tek sada studenti medicine uče o palijativnoj skrbi, a na ovom području to je na visokoj razini,” naglasio je Mimica.

” Zajedno možemo biti sve – možemo biti prvi, najbolji, jer imamo znanje i snagu da s našim osnivačem Požeško-slavonskom županijom idemo naprijed na jedan kvalitetan, plodonosan način kako bi pomogli našim sugrađanima. Vrijeme je da se prestanemo stidjeti i skrivati iza predrasuda jer ovakve bolesti su naša svakodnevica. Vrlo sam zadovoljan jer svi predstavnici centara za socijalnu skrb, udruge, sve ustanove od Ljeskovice, Popovače, Sveti Rafale, svi su ovdje. Ovo je jedan skup na vrhunskoj razini. Ponosan sam na naš Palijativni tim, na naš Dom zdravlja jer pokazali smo da možemo biti na vrhu, bez obzira na to što smo u Slavoniji, bez obzira na to što smo dalje od “sunca”, potvrdili smo kako zajedno možemo postići mnogo i pokrenuti sustave za kvalitetno i dobro življenje na koje svi u Hrvatskoj imamo pravo. Osobno, proživio sam to s mojom bakom i sretan sam što je ona svoje zadnje dane života provela držeći mene za ruku, u poznatom okruženju. To je ono najvrjednije u životu, neprocjenjivo iskustvo kada možeš članu obitelji uzvratiti ljubav u najpresudnijem trenutku i iskreno sam ponosan na današnje postignuće,” naglasio je ravnatelj Doma zdravlja Požeško-slavonske županije Darko Puljašić.

nn

Dodaje kako i nadalje računa na podršku i stručne i šire javnosti u edukaciji i prevenciji vezanoj za ovu bolesti. “Sve ovo što radimo je za bolje sutra, sada pripremamo nešto, možda i za sebe i svoje najbliže, ali s duboko humanim uvjerenjima,” naglasio je Puljašić dodajući : “U životu se ne treba bojati ničega – treba samo razumjeti”.

A razloga za ponos Puljašić – danas je potpisana i globalna povelja kao civilizacijski iskorak, druga povelja te vrste u Hrvatskoj jer prva je potpisana 2015. godine u Zagrebu. Povelja je moralna, humana gesta, znak dobre volje da kao društvo želimo biti prijateljski nastrojeni prema ljudima starije životne dobi te prema onima koji obole od demencije. Povelju su potpisali zamjenik župana Požeško-slavonske županije Ferdinand Troha i dr. Mimica, a svečani trenutka prigodnim je riječima pozdravila i predstavnica Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Marija Penava Štimac. U dva dana u Požegi će biti razmotrene brojne teme vezane uz prepoznavanje i prevenciju Alzheimerove demencije, a konferencija službeno završava okruglim stolom o pomoći o skrbi oboljelim i njihovim obiteljima.

TEKST: S. Pok     FOTO: S. Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn