1. REGIONALNA KONFERENCIJA O ALZHEIMEROVOJ BOLESTI – Bolest koja se skriva, a vrijeme je da se suočimo na pravi način

Datum objave: 28. 3. 2017. | Kategorija: Društvo

5

POŽEGA – U organizaciji Doma zdravlja PSŽ, Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest, Palijativnog tima LiPa i Centra za Socijalnu skrb Požega, pod pokroviteljstvom Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u Požegi će se održati dvodnevna Regionalna konferencija o Alzheimerovoj demenciji od 31. ožujka do 1. travnja u Gospodarskoj komori. Alzheimar Cafe održat će se 30. ožujka u 19,00 sati u Vili Stanišić – najavili su to na današnjoj konferenciji za novinare predstavnici organizatora, predvođeni ravnateljem Doma zdravlja Darkom Puljašićem.

Alzheimer nije onaj Nijemac iz vica koji baki i djedu skriva stvari po kući. Alzheimerova demencija nikako ne smije biti tema šala i pošalica. To je tiha pritajena bolest koja fizički ne boli, ali psihički nanosi neizmjernu štetu i oboljelom i cijeloj njegovoj obitelji. I da, to je bolest uz koju su povezani stid, predrasude, nepoznavanje i zatajivanje. Stoga, prva Regionalna konferencija o Alzheimerovoj demenciji ima pionirski zadatak – okupiti sve stručne i nestručne ali zainteresirane oko ove žareće teme te tako senzibilizirati javnost kako Nijemac iz vica može doći i u svaki dom.

1

Priča kreće 30. ožujka u 19,00 sati u Vili Stanišić gdje će biti održan Alzheimer Cafe uz promociju knjige “Pouke o čovječnosti – spašavanje psihijatrijskih bolesnika u Domovinskom ratu”. Začetnik ideje je Tim Doma zdravlja PSŽ, no namjera je pokazati kako Požeško-slavonska županija kao osnivač Doma zdravlja stvarno brine i radi nešto što je nadstandard, jer uvijek se može bolje i najbolje, naglasio je uvodno ravnatelj Doma zdravlja i Predsjednik organizacijskog odbora Darko Puljašić, dodajući: “Želimo ukazati našim sugrađanima kako dolazi do te bolesti, kako ju najlakše prepoznati i kako reagirati na pravovremen i dobar način. Stoga pozivam cijelu javnost, sve udruge civilnog društva, volontere i zainteresirane na Alzheimer Cafe, ulaz je besplatan, ali informacije su neprocjenjive jer predavači su izvrsni uz poruku od čovječnosti, ” rekao je Puljašić. Središnji dio programa, prva Regionalna konferencija održavat će se u Gospodarskoj komori, pri čemu je svečano otvorenje 31. ožujka u 10,00 sati.

2

 

“Pozvali smo sve udruge, sve liječnike, sve one koji mogu sudjelovati u toj priči o Alzheimeru koji je ovdje, oko nas, ali mi ga se stidimo, prikrivamo i mislimo kako se nama ne može dogoditi. Svi mi sutra ćemo biti stari i ova bolest vreba i lovi, a da ni ne znamo što se događa. Palijativni tim Doma zdravlja PSŽ može se pohvaliti kako je dobio dva tima jedna će biti u Pakracu, jedan u Požegi čime uveliko podižemo kvalitetu usluge našim pacijentima, posebice onima koji su pod Palijativnom skrbi i mijenjamo zajedno svijet svih nas o palijativi, jer pacijenti koji su palijativni ne moraju biti u bolnicama, oni mogu biti u krugu svojih obitelji do zadnjeg dana jer ono što njima treba je topla riječ i ljubav koju muže pružiti samo obitelj.Vezan sam i osobno uz takve pacijente i smatram da jednostavno na ovaj način moramo vratiti svu onu ljubav koju su oni nama davali kroz svoj život kao bake, djedovi, roditelji i sva zajednica, počevši od nas, mora preuzeti tu odgovornost na sebe,” naglasio je Puljašić dodajući kako se nada da će ova prva regionalna konferencija postati tradicionalna ali i dobiti međunarodni karakter. Dodaje kako su podaci o oboljelima od Alzheimerove demencije uvijek na marginama i vrlo je teško još uvijek reći koliko je oboljelih na području Požeško-slavonske županije.

4

” Još uvijek nije prepoznata, u bolnici ne pišu te šifre i to je bolest koja je ” u povojima” koja se tek razvija kao nešto prepoznato. Upravo i naš Palijativni tim LiPa radi na terenu kako bi prikupio podatke i kako bi dobili stvarnu sliku stanja te bolesti u našoj županiji,” rekao je Puljašić dodajući da je tim više značaj konferencije vrlo snažan. Potvrdila je to i članica Palijativnog tima koja je naglasila kako je veliki problem u prepoznavanju bolesti u samom izvoru, obitelji, koja ne prepoznaje što se događa. “Obitelj jednostavno ne razmišlja kako je riječ o bolesti, misle da je to zbog starosti njihovog člana i ne prepoznaju kako bi ga trebali odvesti liječniku. Najčešće se misli kako je riječ o staračkoj demenciji, a zapravo osoba psihički vrlo rapidno propada do stanja kada zaboravljaju kako jesti, gdje se nalaze i slično. Pacijenti na terenu su upravo takvi – obitelj to jednostavno nije prepoznala jer neki simptomi su doista vrlo česti i ne znaju kako bi se s takvim stanjem nosili. Često takvo pacijenta vežu, zaključavaju pa smo imali slučajeve gdje se opeku, odšetaju, policija ih traži danima i slično, a nitko nije svjestan kako je riječ upravo o ovoj bolesti. Obitelj može skrbiti za takvog pacijenta vrlo dugo i vrlo uspješno uz stručnu pomoć. Važno je samo da osvijestimo okolinu o čemu se radi i da znaju pravovremeno potražiti pomoć,” naglasila je sestra u Palijativom mobilnom timu Ana Stanišić.

3

Član tima Anto Brkić, dipl. soc. radnik s iskustvom ravnatelja Doma umirovljenika, naglasio je kako ova prva konferencija mora pokazati i određene smjernice za budućnost, posebice povezane uz problem smještaja jer još uvijek nema ni približno dovoljan broj ustanova koje mogu prihvatiti takve pacijente. Puno je otvorenih pitanja na koja će prave odgovore pokušati dati stručnjaci okupljeni oko prve Regionalne konferencije o Alzheimerovoj demenciji. Podrška struke i resornih ustanova postoji, sada je samo potrebna zainteresirana javnost. Vidimo se, nemojte reći kako ste zaboravili!

TEKST: S. Pok       FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn