1.OŽUJKA – Međunarodni dan civilne zaštite i Dan civilne zaštite u RH

Datum objave: 01. 3. 2021. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Dan civilne zaštite u Republici Hrvatskoj obilježava se, temeljem odredbi Zakona o sustavu civilne zaštite,  1. ožujka, na isti datum kada se obilježava i međunarodni dan civilne zaštite.

Svijest o potrebi organiziranog razvoja civilne zaštite javila se kao posljedica masovnog stradavanja civila u I. svjetskom ratu, a kod nas nakon potresa 1884. godine koji je pogodio Zagreb. U Republici Hrvatskoj 1. ožujak se također obilježava kao Dana civilne zaštite. Ravnateljstvo civilne zaštite Republike Hrvatske je krovno tijelo nadležno za sustav Civilne zaštite, koje putem Službe civilne zaštite Požega, u Požeško-slavonskoj županiji provodi aktivnosti zajedno sa operativnim snagama sustava civilne zaštite: vatrogastvom, HGSS-a, Hrvatskog crvenog križa, postrojbi CZ i povjerenika civilne zaštite.

Godina 2020. opterećena raznim nesrećama i katastrofama, pokazala se kao veoma izazovna i zahtjevna za sve sastavnice, a kojima treba iskazati posebnu zahvalu na aktivnostima koje su provodili, u spašavanju ljudskih života i materijalnih dobara, jer sigurnost i zaštita građana i društva u cjelini, postalo je jedno od najvažnijih pitanja današnjice.

TEKST: S. P.         FOTO: Plakat

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn