ŽUPAN DANIJEL MARUŠIĆ POSJETIO NOVOGRADIŠKO RODILIŠTE – "Stvaranje uvjeta za otvaranje radnih mjesta jedini je način na koji ćemo zadržati mlade obitelji" | Slavonski.hr

ŽUPAN DANIJEL MARUŠIĆ POSJETIO NOVOGRADIŠKO RODILIŠTE – „Stvaranje uvjeta za otvaranje radnih mjesta jedini je način na koji ćemo zadržati mlade obitelji”

Datum objave: 02. 1. 2018. | Kategorija: Društvo

bebe2

NOVA GRADIŠKA – Iako je 2018. u rodilištu novogradiške bolnice počela baš onako kako treba, rođenjem Tene Blažić, prve novogodišnje bebe, kćeri Nikoline i Ivice iz Davora, i prethodne 2017. zabilježen je stalni, blagi pad broja rođene djece. Nadajući se pozitivnijim trendovima, s novčanim potporama za buduće majke, novogradiško je rodilište, kao i ranijih godina, prvog dana Nove godine, posjetio župan Brodsko posavske županije, Danijel Marušić.

S 333 poroda i 336-ero novorođene djece, 2017.je, u odnosu na prethodnu 2016.godinu kada je rođeno njih 350, u rodilištu Opće bolnice Nova Gradiška zabilježila blagi pad. Na sreću, 2018. je počela s lijepim vijestima, rođenjem Tene Blažić, prve novogodišnje bebe, koju je, kao i sve buduće majke, s pripremljenim darom-novčanom potporom, posjetio prvi čovjek županije, župan Danijel Marušić. „Uz financijsku pomoć koja svakoj rodilji dobro dođe, ali i koja je, na žalost, jednokratna, dužnost nam je stvoriti uvjete za otvaranje radnih mjesta, jer, posao sa stalnim i stabilnim primanjima, jedini je način na koji ćemo zadržati  mlade ljude, olakšavajući im tako i odluku o zasnivanju obitelji“, rekao je prilikom novogodišnjeg posjeta rodilištu novogradiške bolnice, župan Danijel Marušić, podsjećajući kako su, uz razvoj gospodarstva, demografske politike one na kojima najviše moramo raditi.

bebe3

I pored nešto lošije statistike i blagog pada broja novorođenčadi, novogradiška Opća bolnica kao i njeno rodilište, 2017.godinom mogu biti zadovoljni. Godina je to u kojoj je bolnica, ponovnim pravnim i administrativnim odvajanjem od slavonskobrodske, vratila subjektivitet i počela samostalno funkcionirati, ali i godina intenzivnog ulaganja, obnove i modernizacije, s kojom, kako je župana upoznala Tajana Milanović-Robina, pomoćnica ravnatelja novogradiške Opće bolnice za kvalitetu, planiraju nastaviti i tijekom novih 12 mjeseci. Uz niz pripremljenih građevinskih projekata, tu je, i posebno vrijedan odjel dijalize u okviru interne, obnova pedijatrije i osnivanje hitnog bolničkog prijema, novi mladi specijalizanti, a onda i trajno nastojanje oko podizanja kvalitete i standarda zdravstvene zaštite kroz poboljšanje kliničkih i nekliničkih postupaka . Sličan optimizam dijele i u rodilištu koje se posebno ponosi titulom prijatelja djece, solidno opremljenom prostoru koji uskoro očekuje renoviranje. Na žalost, blagi pad broja novorođene djece nije jedini problem. Tu je i stalni deficit stručnog kadra, odlazak i nezainteresiranost mladih liječnika za ostanak, problem s kojim se, uz novgradišku suočavaju i brojne druge bolnice u zemlji, a koji dr.Boris Lovrić, voditelj ginekologije i odjela rodilišta, smatra kako kaže „rak-ranom hrvatskog zdravstva.“

TEKST: S. Tarbuk     FOTO: F.S.

Slavonski © - 2014 - sva prava pridržana
izrada stranice : exdizajn