ZAKLADA ANA RUKAVINA U NOVOJ GRADIŠKI I POŽEGI – Svakom akcijom poručuju građanima "Lijek je u nama!" | Slavonski.hr

ZAKLADA ANA RUKAVINA U NOVOJ GRADIŠKI I POŽEGI – Svakom akcijom poručuju građanima “Lijek je u nama!”

Datum objave: 13. 3. 2018. | Kategorija: Društvo

26113804_1526169730770103_4178324866465277667_n

POŽEGA – Zaklada Ana Rukavina će u suradnji s Hrvatskom ligom protiv raka Dr. Zorislav Slović iz Nove Gradiške te Radiom Vallis Aurea iz Požege održati dvije akcije upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. Akcija u Novoj Gradiški održat će se u Pučkom otvorenom učilištu Matija Antun Relković na adresi Relkovićeva 4 od 9 do 11 sati, a u Požegi od 14 do 16 sati u Sportskoj dvorani Tomislav Pirc u Ulici Antuna Kanižlića 14A.

“Ove akcije održat će se na inicijativu Hrvatske lige protiv raka Dr. Zorislav Slović Nova Gradiška i Radija Vallis Aurea Požega kako bismo zajedno pomogli oboljelim osobama u Hrvatskoj i svijetu u potrazi za podudarnim darivateljem. Svi zdravi građani od 18 do 40 godina starosti mogu se upisati u Hrvatski registar. Proces upisa obuhvaća popunjavanje pristupnice i zdravstvenog upitnika te davanje uzorka krvi za HLA tipizaciju kojim se utvrđuju antigeni tkivne snošljivosti. Upis u Hrvatski registar prvi je korak koji je potrebno ispuniti kako bi se pomoglo teško oboljelima od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži diljem svijeta”, pojasnila je koordinatorica Zaklade za medije i akcije.

Stapar Zrile kaže da je poruka svake akcije upisa u Hrvatski registar da je lijek u nama. Njome Zaklada želi podsjetiti građane kako u sebi nosimo lijek kojim možemo spašavati živote. Do sada je djelovanjem Zaklade Ana Rukavina i Hrvatskog registra, koji je dio svjetskog registra (Bone Marrow Donors Worldwide), upisano 59.120 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, a šansa za život dana je za 87 oboljele osobe u Hrvatskoj i inozemstvu. “Nakon popunjavanja pristupnice i kratkog zdravstvenog upitnika, dat ćete uzorak krvi za HLA tipizaciju odnosno utvrđivanje antigena tkivne snošljivosti. Nakon toga, daje se uzorak krvi, oko 7 mililitara u epruvetu, i predaje u Zavod za tipizaciju tkiva kako bi se odredili antigeni tkivne snošljivosti. Uzorak krvi za tipizaciju uzima se kao i ostali uzorci koje ste do sada davali za određivanje npr. krvne slike ili biokemijskih nalaza. Ako se nađe bolesnik koji ima iste antigene tkivne snošljivosti kao i davatelj kontaktirat će ga Hrvatski registar i ponovno ga pitati pristaje li na donaciju koštane srži, odnosno matičnih stanica. Koštana srž se uzima iz kostiju zdjelice. Kako ovaj postupak nije bezbolan, uzimanje koštane srži radi se u općoj anesteziji u operacijskoj dvorani. Postupak darivanja koštane srži uključuje tri dana boravka u bolnici. Periferne matične stanice, pak, se uzimaju postupkom leukafereze, odnosno postupkom odvajanja perifernih matičnih stanica iz cirkulacije darivatelja. Aparat za leukaferezu sličan je dijalizatoru. Krv darivatelja iz jedne ruke ulazi u aparat, centrifugira se prilikom čega se odvajaju matične stanice, dok se ostali dio krvi kroz drugu ruku vraća u cirkulaciju darivatelja”, ispričala je Stapar Zrile.

Dodaje kako krvne grupa darivatelja i primatelja ne moraju biti identične. “Različite krvne grupe nisu prepreka za uspješnu transplantaciju koštane srži ili perifernih matičnih stanica. Postupak darivanja perifernih matičnih stanica je bezbolan, a možete izabrati između darivanja koštane srži ili perifernih matičnih stanica”, zaključila je.

TEKST: Bojan Miščević     FOTO: Zaklada Ana Rukavina

Slavonski © - 2014 - sva prava pridržana
izrada stranice : exdizajn