ZAKLADA ANA RUKAVINA – I Požežani su se upisali u Registar potencijalnih darivatelja koštane srži | Slavonski.hr


ZAKLADA ANA RUKAVINA – I Požežani su se upisali u Registar potencijalnih darivatelja koštane srži

Datum objave: 12. 5. 2014. | Kategorija: Društvo

IMG_4027

POŽEGA- Gradska knjižnica i čitaonica Požega  i Zaklada “Ana Rukavina” organizirali su danas akciju upisa u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. Uz upis u Registar održana je i promocija knjige Ane Begić “Indijanac komanč – moj brat po krvi”.

“Nisam do sad sudjelovala u sličnim akcijama. Na upis u Registar potaknula me priča Ane Rukavine i vrijedan rad Zaklade, a lijep je osjećaj znati da ću možda jednom imati priliku nekome  pomoći i spasiti život,” rekla je 18- godišnja  Jelena Vidaković koja se došla upisati sa svojim prijateljicama i prijateljima.

IMG_4030
“Prošle godine smo imali 33 akcije, a ove godine smo do sad imali desetak akcija. U Požegi je vrlo dobro organizirana akcija i upisuju se mladi ljudi poput Jelene, ali i nešto stariji. Javnost je senzibilizirana, no trudimo se stalno poticati ljude na upis kako bi se Registar obnavljao jer osobe koje navršavaju 60 godina automatski se brišu iz Registra. Drago nam je vidjeti u Požegi takav interes upravo mladih,” naglasila je  Marija Stapar iz Zaklade “Ana Rukavina”.

U Registar se mogu upisati sve zdrave osobe od 18 do 40 godina, na način da popune pristupnicu i zdravstveni upitnik te daju uzorak krvi za HLA tipizaciju.  Od početka rada Zaklade do danas prikupljeno je preko 44 tisuće uzoraka i upisalo se toliko potencijalnih darivatelja.

TEKST: Sanja Pok    FOTO: Sanja Pok

 

Slavonski © - 2014 - sva prava pridržana
izrada stranice : exdizajn