ZA SUVREMENI IZGLED NOVE GRADIŠKE – Predstavljena idejna rješenja za sportsko nastavnu dvoranu Gimnazije i "Zlatni grad"-Dom za starije | Slavonski.hr

ZA SUVREMENI IZGLED NOVE GRADIŠKE – Predstavljena idejna rješenja za sportsko nastavnu dvoranu Gimnazije i „Zlatni grad“-Dom za starije

Datum objave: 04. 2. 2018. | Kategorija: Društvo

N

NOVA GRADIŠKA – Nakon predstavljenog idejnog rješenja projekta Zlatni grad, jedinstvenog prostora za starije koji bi se trebao realizirati na prostoru bivše Vojarne, studenti arhitekture iz Splita i Zagreba Novogradiščanima su prezentirali i kako, iz pozicije struke, vide buduću sportsko nastavnu dvoranu Gimanzije.

Promišljajući o prostoru na prvom mjestu kao arhitekt, a onda i kao gradonačelnik, prvi čovjek Nove Gradiške, Vinko Grgić, osmišljavanje i „kreiranje“ novog urbanog izgleda grada, s punim je povjerenjem, protekle dvije godine, prepustio mladim, budućim kolegama-studentima arhitekture iz Splita i Zagreba. Sjajna dvogodišnja suradnja Grada i sveučilišta, u kojoj se, prije svega, cijeni sud struke, pružila je studentima, budućim arhitektima, osim radno turističkih vikend posjeta gradu, i priliku za jedinstvenom terenskom nastavom, foto safarijem ulicama Nove Gradiške, ali i konkretnim radnim zadatcima-izradom idejnih projektnih rješenja za sportsko nastavnu dvoranu Gimnazije i Doma za starije, dijela projekta Zlatni grad.

NN

Najuspješnije, osmišljene i kreirane uz uvažavanje postojećeg prostora, ali i mogućnost interakcije s njim, ocijenili su i nagradili članovi prosudbene komisije-gradonačelnik, ovdje i u ulozi arhitekta -Vinko Grgić, Miro Gavran, pisac, dramaturg i Novogradiščanin, Mladen Mikolčević, umirovljeni general, Željka Perković, pročelnica konzervatorskog odjela iz Slavonskog Broda i profesorica zagrebačkog fakulteta arhitekture Helena Paver Njirić. Kada je riječ o projektu sportske dvorane najzanimljivija idejna rješenja ponudio je ženski splitski tim-Ana Šegrt i Magdalena Bodružić, dok su za projekt „Zlatni grad“ nagrađene zagrebačke studentice-Ema Grgurić i Antonia Dajak. Najbolje ocijenjen projekt sportske dvorane zadovljio je i tri gradonačelniku posebno važne stavke-jedna je, kako je rekao, „koncept, odnosno pozicija unutar grada, druga su sadržaji važni i široj zajednici, dok je treća racionalnost, jer riječ je o financijski najpovoljnijem rješenju jednostavne, zanimljive arhitekture, za koji bi sredstva zajedničkim snagama mogli osigurati Grad i županija“. pojasnio je kriterije ocjenjivanja gradonačelnik Vinko Grgić.

M1 M2

Idejna su to rješenja za iznimno važne i gradu potrebne objekte, koji će, dugoročno, zajedno s brojnim popratnim sadržajima namijenjenim, prije svega, gimnazijalcima, a onda i svim Novogradiščanima, promijeniti vizuru grada, čineći ga suvremenom urbanom sredinom. Odnosi se to, prije svega, na sportsko nastavnu dvoranu Gimnazije, najelitniju gradsku obrazovnu instituciju, jedinu srednju školu u Slavoniji i Baranji još uvijek bez vlastitog prostora za nastavu tjelesne i zdravstvene kulture. Upravo stoga, idejna je rješenja budućih arhitekata, kao i sjajnu suradnju između Grada i oba naša fakulteta arhitekture , s posebnim zadovoljstvom pozdravila i ravnateljica Gimnazije, profesorica Ljiljana Ptačnik, sigurna kako će projektna priča o suvremenoj, multifunkcionalnoj sportsko nastavnoj dvorani do slijedeće godine i 100.rođendana Gimnazije, postati i realnost. Prezentaciji idejnih rješenja na kojima su mladi stručnjaci, pod mentorstvom uglednog hrvatskog arhitekta, profesora Hrvoja Njirića, vrijedno radili cijeli semstar, uz domaćina, gradonačelnika Nove Gradiške sa zamjenicom, nazočili su i dekani zagrebačkog i splitskog fakulteta-Krunoslav Šmit i Marko Trogrlić.

TEKST: Simonida Tarbuk      FOTO: S. Tarbuk

Slavonski © - 2014 - sva prava pridržana
izrada stranice : exdizajn