ZA DOPRINOS TAMBURAŠKOJ GLAZBI – Skladatelj Dario Cebić dobitnik nove svjetske nagrade! | Slavonski.hr

ZA DOPRINOS TAMBURAŠKOJ GLAZBI – Skladatelj Dario Cebić dobitnik nove svjetske nagrade!

Datum objave: 06. 2. 2019. | Kategorija: Kultura

ZAGREB – Mladi hrvatski skladatelj Dario Cebić dobitnik je Svjetske nagrade ,,World Award 2018″. Nagradu je dobio za svoj izniman doprinos tamburaškoj glazbi te kao solist na tamburi i pedagog. Nagrada mu je dodijeljena od strane ,,International Art Society & Academy ˮ. Osim navedene nagrade, Cebić je 22. siječnja dobio i nagradu Hrvatskog tamburaškog saveza u Osijeku za skladbu ,,Kromatska fantazija – za tamburaški orkestar”.

Ogroman je to uspjeh prof. Cebića popraćen odličnim rezultatima i uspjesima u području glazbenih umjetnosti, pedagoškom radu i kompoziciji. Nagrada ,,World Award 2018″ samo je jedno u nizu brojnih nagrada i priznanja koje je dobio mladi dugoselski skladatelj, glazbeni pedagog i doktor glazbenih znanosti Dario Cebić. Osim navedene nagrade, profesor Cebić 22. siječnja dobio je i nagradu Hrvatskog tamburaškog saveza u Osijeku za skladbu ,,Kromatska fantazija – za tamburaški orkestar”. Osim Cebićeve nagrađene su skladbe od Daniela Koprija, Tihomira Ranogajca i Jurice Hrenića. Navedena skladbe predložne su za izvedbe orkestrima na 42. Međunarodnom festivalu umjetničke tamburaške glazbe u Osijeku, a sve skladbe bit će tiskane u novom izdanju notne edicije Tambura pannonica de Mursa.

Dario Cebić doktorski studij iz glazbenih znanosti završio je u Grazu na ,,Universität für Musik und darstellende Kunst”, a poslijediplomski studij kompozicije na ,,Universität für Musik und darstellende Kunst” u Beču. Kompoziciju je specijalizirao na ,,Hochschule für Musik” u Frankfurtu dok je glazbene znanosti, analize i tehniku moderne kompozicije specijalizirao na ,,Hochschule für Musik Hanns Eisler” u Berlinu.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja u Hrvatskoj i inozemstvu, među kojima je i nagrada “European Association of Folklore Festivalsˮ – EAFF (Official partner of UNESCO), za poseban doprinos u očuvanju i razvoju svjetske tradicionalne folklorne umjetnosti za 2015., 2016. i 2017. godinu.

TEKST: S. P.     FOTO: dugoselo.hr

Slavonski © - 2014 - sva prava pridržana
izrada stranice : exdizajn