VIRUS ZAPADNOG NILA – Oboljeli i u Požeško-slavonskoj županiji | Slavonski.hr

VIRUS ZAPADNOG NILA – Oboljeli i u Požeško-slavonskoj županiji

Datum objave: 14. 9. 2018. | Kategorija: Društvo

POŽEGA/ZAGREB – Broj zaraženih groznicom Zapadnog Nila raste – informacija je iz zagrebačke Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević. Zaraza nije zaobišla niti Požeštinu.

Prema riječima prim. mr. sc. Zdravka Andrića, voditelja Odjela infektologije kod jednog je pacijenta utvrđena ta bolest. Prim. Andrić ističe da postoje sumnje kod još tri pacijenta za koje čekaju nalaze kako bi se zaraza potvrdila. Svi pacijenti nalaze se na Odjelu infektologije Opće županijske bolnice Požega i pod stalnim su nadzorom liječnika – specijalista.

Najveći broj zaraženih do sada je iz Sjeverne Hrvatske, a zabilježeni su slučajevi i u slavonskim županijama i to Osječko-baranjskoj, Brodsko-posavskoj, Vukovarsko-srijemskoj i Požeško-slavonskoj. Bolest se ne može prenijeti ljudskim kontaktom. Prenose je zaraženi komarci, a mogući put zaraze je i transfuzija krvi.

Oko 20 posto zaraženih razvije nespecifičnu bolest s povišenom temperaturom koja sliči na gripu. Manje od jedan posto zaraženih razvije neuroinvazivnu bolest, što se očituje ili upalom mozga ili upalom moždanih ovojnica ili paralizama i to je taj teški oblik bolesti koji se prepoznaje. Poznato je da najviše obolijevaju starije osobe, nešto češće muškarci nego žene, te oni koji imaju kronične bolesti, šećerne bolesti ili bolesti imunološkog sustava, pa čak i s povišenim krvnim tlakom. Zbog čega baš oni, nema objašnjenja. Ako nema komaraca, nema prijenosa bolesti. No, komarce se ne može iskorijeniti jer su na vodenim površinama kao što su močvare i jezera stalno prisutni. Vjerojatno bi tijekom rujna moglo biti još prijava oboljelih, a onda bi se to u listopadu postupno trebalo smanjivati. Liječnici građanima poručuju da nema mjesta za paniku jer se, barem za sada, ne radi o epidemiji velikih razmjera.

TEKST: S. P. /D.K.   FOTO: hrt.hr

Slavonski © - 2014 - sva prava pridržana
izrada stranice : exdizajn