VIRTUALNI ŽENSKI PODUZETNIČKI CENTAR – Prva slikovnica o poduzetništvu u Hrvatskoj, ali i regiji | Slavonski.hr

VIRTUALNI ŽENSKI PODUZETNIČKI CENTAR – Prva slikovnica o poduzetništvu u Hrvatskoj, ali i regiji

Datum objave: 08. 5. 2018. | Kategorija: Društvo

Sekvoja-centar-djecja-art-radionica1-800x445

ZAGREB – Kako bi potaknuli poduzetničko promišljanje od malih nogu, kod djece u starijih vrtićkih grupa, kao i učenika prvih i drugih razreda osnovnih škola diljem Hrvatske,  Virtualni ženski poduzetnički centar ovog je proljeća krenuo s pripremom i tiskanjem slikovnice “Ja sam mali poduzetnik!”. Riječ je o prvoj hrvatskoj, ali i regionalnoj slikovnici koja uči o poduzetništvu već od ranog uzrasta djece.

Hrvatska je dulje od četvrt stoljeća tržišna ekonomija, no još uvijek o poduzetništvu budući i sadašnji vlasnici tvrtki i obrta, uče kada je (pre)kasno – najčešće kada iz nužde moraju krenuti u vlastiti poslovni projekt na realnom tržištu. Želja je Virtualnog ženskog poduzetničkog centra promijeniti takvu percepciju te s “odgojem” poduzetnika krenuti što ranije; za početak uz pomoć slikovnice te simpatičnih likova Anje i Vanje, koji u ovoj publikaciji uče djecu što je to poduzetništvo. “Kako bi potaknuli poduzetničko promišljanje, duh i percepciju već od malih nogu, a po uzoru na države razvijene tržištne ekonomije, želja nam je kroz slikovnicu „Ja sam mali poduzetnik!“ potaknuti djecu da razmišljaju kako je biti vlasnik vlastite tvrtke, što on radi, kakvu on karijeru ima i kako biti sam sebi šef. Ljepota rada kroz kreiranje vlastitih projekata od ideje do realizacije leži jedino u poduzetnštvu te djecu treba već od malih nogu poticati, snažiti i hrabriti da i takav životni izbor glede svoje karijere mogu također odabrati poput svih ostalih o kojima se govori od vrtićkog ili školskog uzrasta,” kazala je u povodu priprema na izradi prve hrvatske slikovnice koja uči o poduzetništvu Sanela Dropulić, direktorica Virtualnog ženskog poduzentičkog centra – inicijatora ovog projekta.

Sanela-Dropulić-022

Od svog osnutka u siječnju 2016. godine Virtualni ženski poduzetnički centar ima razvijenu suradnju s jedinicama lokalne uprave i samouprave – brojnim Gradovima – prijateljima ženskog poduzetništva, u čijim će se vrtićima i osnovnim školama, među prvima u Hrvatskoj, besplatno dijeliti slikovnica “Ja sam mali poduzetnik!”. Grad Nova Gradiška te gradonačelnik Vinko Grgić prvi su pružili ruku suradnje na pripremi i besplatnoj podjeli slikovnice, a uslijedili su i ostali gradovi diljem Hrvatske. Poput Pakraca, Zaprešića, Petrinje…

trupina

“Virtualni ženski poduzetnički centar pratimo i uspješno surađujemo u razvoju poduzetništva odraslih u Gradu Nova Gradiška stoga smo i naše najmanje odlučili osvijestiti o važnosti poduzetništva i njihov poduzetan duh razvijati od malih nogu,” pojasnila je Ivana Trupina, zamjenica gradonačelnika Nove Gradiške koja je od prvog dana uz projekte i sadržaje Virtualnog ženskog poduzetničkog centra, a od nedavo i uz pripremu prve hrvatske slikovnice koja uči o poduzetništvu.
“Započeli smo suradnju s Virtualnim ženskim poduzetničkim centrom kako bi osnažili poduzetnike u Pakracu te me izuzetno raduju edukacije koje se provode s ciljem jačanja ali i osnivanja novih poduzeća na našem području.  Ubrzo nakon početnih edukacija najavljena je i prva hrvatska slikovnica koja uči djecu od najranije dobi o poduzetništvu i tu smo se priključili realizaciji toga projekta. Pakrac je stari obrtnički grad koji ove godine obilježava 200 godina organiziranog udruženja obrtnika. Rad s djecom je temelj za sve, pa tako i za poduzetništvo. Zbog toga je slikovnica „Ja sam mali poduzetnik“ važna i s naše strane prepoznata. Isto tako, moram reći da naša osnovna škola unazad nekoliko godina, povodom Dana grada Pakraca, organizira Dječji poduzetnički sajam, na kojemu djeca prodaju svoje proizvode koje su sami izradili, a aktivna je i zadruga u sklopu osnovne škole,” ocijenila je zajednički rad na projektu slikovnice Ana-Marija Blažević, gradonačelnica Pakraca.

anamarija mala

Na projektu slikovnice marljivo rade i stručni suradnici: Ivana Lončarek, Amadea i Roberta Krajnović, Slavica Šipicki, Nikolina Ćorković, Mirjana Semenić Rutko, Mirela Glavaš, Kristina Šorić i Branko Pavlović. “Ideju i cjelokupnu realizaciju slikovnice „Ja sam mali poduzetnik!“ na sebe je preuzelo devet volontera Virtualnog ženskog poduzetničkog centra; poduzetnica i stručnih suradnika koji su nesebično prionuli na izradu priručnika za svoje buduće kolege na realnom tržištu. U projekt izrade prve hrvatske slikovnice koje potiče poduzetništvo već od predškolske dobi, uključila sam se odmah čim sam čula da se takvo nešto sprema, budući da se radi o vrijednom projektu koji od najranijih dana potiče razvoj ljudskih potencijala. Projekt uz poticanje otvorenosti djeteta prema svijetu oko sebe i novim iskustvima, potiče njegovu inicijativnost i autonomnost, istodobno stvarajući pozitivnu percepciju sebe kao važnog člana zajednice koji svojim zamislima i djelovanjem ima mogućnost doprinosa društvu. A upravo je to ono u što osobno vjerujem i što zagovaram, zašto sam se i osobno nakon dugogodišnjeg rada u visokoobrazovnoj instituciji odlučila na poduzetništvo, te tako dobila priliku kreirati autorske edukativne programe i projekte za rani kognitivni razvoj djece, s naglaskom na poticanje razvoja kompetencijskih vještina današnjice koje uvjetuju njihov budući uspjeh. Projekt „Ja sam mali poduzetnik“ podržavam i kao majka, jer smatram da je uz zdravlje naše djece, svakoj od nas bitno i kako će se ona snalaziti pri raznim životnim izazovima, a što je usko povezano s njihovom srećom i zadovoljstvom,” smatra Ivana Lončarek, stručna suradnica u timu slikovnice, doktorica prirodnih znanosti, poduzetnica i vlasnica SmArt Ideas Lab projekta, osnivačica Centra za promicanje i razvoj znanosti i umjetnosti i majka šesterogodišnjeg Davida i triipolgodišnje Laure.

Slika-Ivana-Lončarek

Projektu se raduje i ilustratorica Nikolina Ćorković, vlasnica tvrtke “Dva krila”, majka djevojčice Ilijane, koja uskoro puni pet godina, te još jednog djeteta na putu, koje želi odgajati u poduzetničkom duhu. “Kroz rad na slikovnici dobila sam mogućnost da kroz edukativnu zabavu upoznam prvenstveno vlastitu djecu s mogućnostima odabira njihove budućnosti, ali i da tu mogućnost dobiju svi roditelji kao i hrvatske odgojne i obrazovne institucije. I sama sam poduzetnica i inovatorica edukativnog materijala za djecu Movemes za igru i učenje, te smatram da svaki edukativni materijal za djecu može samo pridonijeti dobrim, nikako obratno. Zbog manjka informacija, djeca se krivo usmjeravaju prema odabiru obrazovanja, što rezultira nezadovoljstvom. Djeci treba pružiti od malih nogu potrebna znanja, upoznati ih s poduzetništvom, pustit ih da im mašta radi, objasniti im da mogu biti jednog dana uspješni zaposlenici u nekoj ustanovi ili tvrtki, tako i uspješni poduzetnici. Ova slikovnica educira djecu i daje im bitna znanja, a što imamo više informacija i mogućnosti, dječja budućnost će biti bolja – ističe ilustratorica slikovnice Nikolina Ćorković.

Slikovnica će se u nakladi od 10 tisuća primjeraka dijeliti besplatno od Iloka do Konavla u vrtićima i školama, a raduje nas što će nakon promocije u Zagrebu, na Svjetski dan poduzetnica 19. studenoga ove godine, prvo krenuti i u Vukovaru, gdje članica tima poduzetnica Mirjana Semenić Rutko svestrano priprema “teren” za ovaj projekt.

rutko

“Vukovar kao grad prijatelj ženskog poduzetništva je širom otvorio vrata ljudima koji su se spremni okušati u poduzetništvu i preuzeti veliku odgovornost razvijajući svoj posao. Kako bismo i našoj djeci već od malih nogu omogućili što šire znanje i svjesnost rada u poduzetništvu uključili smo se u izradu slikovnice koju će dobiti djeca u vrtiću. Svi znamo da djeca najbolje upijaju znanje, razvoj navike rada i odgovornosti je važan od malih nogu. Kako smo mi mlada država koja tek formira svoje poduzetništvo jako je važno edukacije raditi već od najmanjih nogu. zato pružimo našoj djeci najbolje i dajmo im znanje koje će im biti dobar temelj za vlastiti rad i razvoj u budućnosti. U tome moramo raditi zajedno i odgovorno i napraviti uvjete koji će našoj djeci omogućiti razvoj u pravednom i poštenom društvu – naglašava vukovarska poduzetnica i članica projektnog tima slikovnice Mirjana Semenić Rutko.

Bilo koje dijete koje pitate što želi biti kad odraste, “uvijek ima odgovor”, a niti jedno dijete nije zastalo i reklo ne znam, jer djeca nisu promišljena i proračunata. Djeca misle i govore srcem, zato im treba dati što više kvalitetnih informacija primjerenih njihovoj dobi, što će napraviti slikovnica “Ja sam mali poduzetnik”!

TEKST: S. P. / poduzetnica.hr   FOTO: B. M/ poduzetnica.hr

Slavonski © - 2014 - sva prava pridržana
izrada stranice : exdizajn