UZ DAN GRADA I BLAGDAN ŽUPE – Izložba "Ulice Gradiške Nove" kao najbolji rođendanski poklon | Slavonski.hr

UZ DAN GRADA I BLAGDAN ŽUPE – Izložba „Ulice Gradiške Nove“ kao najbolji rođendanski poklon

Datum objave: 06. 12. 2017. | Kategorija: Kultura

N

NOVA GRADIŠKA – „Ulice Gradiške Nove“ naziv je jedinstvene izložbe fotografija postavljene u Gradskom muzeju uoči 269. rođendana i blagdana Župe koji će Grad proslaviti 8.prosinca.

Nazvana prema stihu pjesme legendarnog, nedavno preminulog, novogradiškog i svjetskog slikara naive, pjesnika i boema, Josipa Pintarića Puce, izložba autorice Vesne Kolić Klikić, više muzejske savjetnice, na jednom mjestu, uz pomoć fotografija, donosi dio graditeljske baštine koju je grad imao, a nije sačuvao. Ona je, kako piše i u pratećem katalogu, „upozorenje građanima i cjelokupnoj javnosti da izgubimo li još ovo malo preostale povijesne arhitekture, izgubit ćemo i vlastiti identitet i dokaze vlastitog kontinuiteta življenja u mjestu. Želimo li svoju sredinu valjano prezentirati drugima, od turista do kapitalista, sliku svojega mjesta trebamo graditi kao iskren odraz prostora i vremena, jer svaka se sredina najbolje predstavlja kulturom i baštinom.“ Postavljena u Gradskom muzeju uoči Dana Grada i blagdana Župe koji će Nova Gradiška proslaviti prosinca, izložba „Ulice Gradiške Nove“ nudi jedinstveno foto putovanje kroz vrijeme i povijest Grada, priču o prošlosti, ali i priču o sadašnjosti.

NN

„Jer, upravo su ovakvi sadržaji, nastali dugotrajnim, stručnim istraživanjem građe, sadržaji baštinskih muzeja kakav je, po svom „profilu“- novogradiški“, istaknula je, pohvalivši vrijednost i značaj izložbe, ravnateljica Gradskog muzeja, profesorica Marija Mihaljević. Prepoznali su to i brojni Novogradiščani, napunivši, prilikom otvorenja  „do posljednjeg mjesta“ prostor Gradskog muzeja.Nepretenciozna, a opet na nivou kakav umjetnost zahtijeva, stručna i edukativna, ali i dovoljno neformalna da u prostor privuče i one muzejima nesklone, izložba „Ulice Gradiške Nove“ pokazala se kao pun pogodak i najbolji rođendanski poklon uoči skorašnjeg Dana grada. Sjajan je to i sadržaj za sredinu koja posljednjih godinu dana, nastojeći postati prepoznatljiva, osmišljava vlastiti imidž, nastjeći pri tom, oživjeti nekadašnju urbanost, sadržaj kakvim se stvara kulturna navika.

TEKST: Simonida Tarbuk     FOTO: Dorian Pok

Slavonski © - 2014 - sva prava pridržana
izrada stranice : exdizajn