USPJEŠNA PRIČA IZ ILOKA – Tri nova proizvoda iz koštica grožđa uz pomoć bespovratnih 1,1 milijun kuna | Slavonski.hr

USPJEŠNA PRIČA IZ ILOKA – Tri nova proizvoda iz koštica grožđa uz pomoć bespovratnih 1,1 milijun kuna

Datum objave: 14. 4. 2018. | Kategorija: Gospodarstvo

grozdje

ILOK – Poljoprivredna zadruga TRS iz Iloka osmislila je  projekt kroz koji planiraju iskoristiti potencijal sirovine koštice grožđa, a cilj im je do kraja projekta na tržište staviti tri nova proizvoda – hladno prešano ulje od sjemenki grožđa, brašno i ekstrakt od sjemenki grožđa. Za taj projekt zadruzi su, u suradnji Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) i Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, dodijeljena bespovratna sredstva u iznosu 1.103.004,16 kn. Ukupna vrijednost projekta tvrtke iznosi  1.499.606,55 kn.

Poljoprivredna zadruga TRS prvotno je bila orijentirana samo na jedan proizvod – vino. Tijekom tri godine prerade grožđa u vinariji TRS, opazili su kako je  nastalo oko 200 tona otpadnog materijala u obliku koštice grožđa koje su do sad prerađivali u humus i koristili kao gnojivo za vinograd. Odlučili su napraviti zaokret i proizvesti nešto sasvim novo. Stoga su osmislili projekt kroz koji planiraju iskoristiti potencijal sirovine koštice grožđa, a jedan od koraka je opremanje laboratorija vrijednog 160.000,00 kn.

U suradnji s Prehrambeno-tehnološkim fakultetom u Osijeku i profesorom dr. Tihomirom Moslavcem, istraživat će mogućnosti potpunog iskorištenja koštica grožđa. Slična rješenja već postoje u Europi, ali u Hrvatskoj trenutno nitko ne primjenjuje ovakav princip prerade ove sirovine. „Cilj nam je do kraja projekta na tržište staviti tri nova proizvoda – hladno prešano ulje od sjemenki grožđa, brašno i ekstrakt od sjemenki grožđa. Vjerujemo kako će ovaj projekt koristiti ne samo vinariji nego i cijelom gradu Iloku, koji živi od vinogradarstva, u rješavanju problema s odlaganjem otpada nakon prerade grožđa te otvaranjem novih radnih mjesta.“, izjavila je Martina Šaravanja, voditeljica projekta.

223265de9830c33ed67d

Svoj inovativni projekt Razvoj novih proizvoda od koštica grožđa realizirat će pomoću dodijeljenih im sredstava kroz Javni poziv „Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja“. U suradnji Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) i Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, dodijeljena su im bespovratna sredstva u iznosu 1.103.004,16 kn. Ukupna vrijednost projekta tvrtke iznosi  1.499.606,55 kn. „Interes za pozivima koji se odnose na istraživanje i razvoj na visokoj je razini pa u tom sektoru bilježimo značajan odaziv prijavitelja. Takav je slučaj bio i s IRI pozivom, na koji je pristiglo 155 prijava s traženim iznosom od 2,4 milijarde kuna. Pokazatelj je to visokog inovacijskog potencijala Hrvatske koji potiče optimizam, osobito u Istočnoj Hrvatskoj.“, izjavio je Vjeran Vrbanec, predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a.

Vjeran Vrbanec, predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a

Budući da se Poljoprivredna zadruga TRS do sada bavila samo proizvodnjom vina, kroz ovaj projekt će se upoznati s dosadašnjim znanstveno-istraživačkim radom u proizvodnji masti i ulja. Također, uvođenje  novih proizvoda označit će veliku promjenu za zadrugu. Projektom će se doprinijeti rješavanju ključnih društvenih izazova – poboljšanju zdravlja, kvalitete života i održive poljoprivrede. „Poljoprivredna zadruga TRS godišnje kao nusproizvod proizvede 20-30 tona koštica, a iločko vinogorje oko 500 tona. Sirovine ne nedostaje pa planiramo prerađivati sirovinu i ostalih vinara. Kroz ovaj projekt zaposlili smo dvije osobe i nadamo se kako će s povećanjem proizvodnje biti potrebe za još više radnika i novih radnih mjesta.“, izjavio je Marijo Faletar, direktor Poljoprivredne zadruge TRS.

163330_1a23f3c2fafa1c284d98

HAMAG-BICRO trenutno u provedbi ima 1729 sklopljena ugovora, s ukupnim ugovorenim iznosom bespovratnih sredstava više od 2,1 milijarde kuna, od čega ukupna vrijednost  projekata iznosi više od 5,6 milijardi kuna. U narednom periodu, do kraja 2018. godine predviđeno je 1,5 milijardi kuna za istraživanje, razvoj i inovacije kroz pet Poziva, prema Indikativnom godišnjem planu Poziva na dostavu projektnih prijedloga sufinanciranih iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.“.
Za pregled aktualnih otvorenih javnih poziva posjetite hamagbicro.hr

TEKST: S. P.   FOTO: hamagbicro.hr / radio.hrt.hr

Slavonski © - 2014 - sva prava pridržana
izrada stranice : exdizajn