UDRUGA NARODNOG ZDRAVLJA – Dr. Ivan Vukoja, predsjednik :"Našim aktivnostima promičemo narodno zdravlje, zdrave stilove te svijest o potrebi zdravog življenja" | Slavonski.hr

UDRUGA NARODNOG ZDRAVLJA – Dr. Ivan Vukoja, predsjednik :”Našim aktivnostima promičemo narodno zdravlje, zdrave stilove te svijest o potrebi zdravog življenja”

Datum objave: 18. 2. 2018. | Kategorija: Razgovori

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

POŽEGA – Udruga narodnog zdravlja „Andrija Štampar“ osnovana je 2009. godine u prostorima Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Udruga djeluje u uskoj suradnji s Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, točnije Školom narodnog zdravlja „Andrija Štampar“. Cilj udruge je okupljati studente medicine, mlade liječnike te ostale studente i akademske građane čije je djelovanje usko vezano uz promicanje narodnog zdravlja, svijesti o važnosti zdravlja i prevenciji bolesti. Predsjednik udruge, rođeni Pleterničanin te liječnik u Općoj županijskoj bolnici u Požegi, doktor Ivan Vukoja ispričao je kojim sve aktivnostima Udruga radi na poboljšanju javnog zdravlja Požeško-slavonske županije i šire.

“Udruga narodnog zdravlja Andrija Štampar partner je ili idejni začetnik mnogih projekata, programa i radionica. Takav jedan projekt Udruge iz 2014. “Zdravlje svima” rezultirao je novom suradnjom na novom programu Reci DA zdravlju. Nositelj tog programa je Hrvatsko žensko društvo Pleternica u suradnji s nama i Gradom Pleternicom. Zapravo je cijeli taj program nastao na platformi naše ideje, a sukladno tome iznimno nam je drago da smo i kroz druge projekte nastavili naše zacrtane aktivnosti u Požeško-slavonskoj županiji. Prvenstveno se to odnosi na promicanje zdravlja, zdravih stilova života te svijesti o potrebi zdravog življenja. To postižemo interaktivnim radionicama, izravnom interakcijom s uključenima u projekt te mjerenjem rizičnih čimbenika poput glukoze, tlaka i masnoće u krvi. Pohvaljujem i aktivnosti Hrvatskog ženskog društva Pleternica kao izuzetno angažiranog dionika već dugi niz godina”, ispričao je predsjednik Udruge, doktor Ivan Vukoja.

Suradnjom Ženskog društva Pleternica i Udruge narodnog zdravlja održavaju se predavanja za opću populaciju čiji je cilj pobuđivanje svijesti građana. “U našoj posljednjoj aktivnosti pod nazivom “Zdravlje oko nas” održavamo dane otvorenih vrata gdje građani sudjeluju na raznim radionicama u vezi poboljšanja tjelesne aktivnosti kretanjem, pa je u skladu s tim pokrenuta inicijativa za održavanjem biciklijade koja je idealna kao zajednička obiteljska aktivnost te redoviti organizirani izleti u prirodi na lokalna gospodarstva gdje se također održavaju radionice i predavanja. Sadržajima programa dobivamo poticaj za razvijanje zdravih životnih navika, povećanje kvalitete života, smanjenje kroničnih nezaraznih bolesti i poboljšanje mentalnog zdravlja”, pojasnio je dr. Vukoja.

U organizaciji Udruge narodnog zdravlja Andrija Štampar prošle su se godine u Požeško-slavonskoj županiji održali 9. Štamparovi dani. Javnozdravstvena manifestacija u središtu ima međunarodni simpozij koji se petu godinu zaredom održava u Pleternici, a čija je glavna tema promocija zdravlja. Grad Pleternica radi na ostvarivanju zacrtanog cilja, a to je i opremanje spomen-sobe u rodnoj kući dr. Andrije Štampara u Brodskim Drenovcima što će zasigurno dodatno obogatiti predstojeće 10. jubilarne Štampareve dane. “Andrija Štampar velikan je hrvatske, ali i svjetske medicine te se članovi naše udruge vode njegovim postulatima kako liječnik ne treba djelovati samo u ordinaciji nego i među ljudima. U tom smislu me posebno veseli i angažiranost grada Pleternice. Nadamo se kako će deseti, jubilarni simpozij kada obilježavamo i 130 godina rođenja i 70 godina smrti dići ovo zbivanje na još višu razinu. Uvjereni smo da samo zajedno, inter i multidisciplinarno, okrenuti ideji zdravog življenja, možemo učiniti iskorak u zaustavljanju negativnih trendova, pobolijevanja i gubitka kvalitete života i povećanog mortaliteta uzrokovanog nezdravim stilovima”, zaključio je dr. Vukoja.

TEKST: Bojan Miščević      FOTO: Bojan Miščević

Slavonski © - 2014 - sva prava pridržana
izrada stranice : exdizajn