U SKLOPU MJESECA HRVATSKE KNJIGE – Silvija Šesto : U današnje doba konzumerizma knjižnice su prazne | Slavonski.hr

U SKLOPU MJESECA HRVATSKE KNJIGE – Silvija Šesto : U današnje doba konzumerizma knjižnice su prazne

Datum objave: 29. 10. 2014. | Kategorija: Kultura

P1090235

POŽEGA – Poznata dječja književnica Silvija Šesto gostovala je danas u Gradskoj knjižnici i čitaonici Požega, predstavivši požeškim osnovnoškolcima svoja poznata djela. Knjige kao što su „Tinuninu: Knjiga samopomoći od kolijevke pa do roba“ i „Bum Tomica“ za neku djecu su jedna od prvih djela s kojima se sreću.
 
„Javljaju mi se i veliki i mali čitatelji sa svojim pričama. Primjerice, jučer mi je jedna gospođa poslala bajku  koja je prekrasna, ali situacija s izdavačima je krajnje loša. Generalno puno se priča o promicanju čitanja i strategijama za to,  dok je stvar vrlo jednostavna. Svaka  škola u Hrvatskoj morala bi imati barem dva književna susreta godišnje za koje bi ulaznica po djetetu iznosila 8 kuna što je simboličan novac, ali knjižničarima i piscima bi to puno značilo i sigurno bi se našlo djece koja bi počela čitati knjige zbog tog susreta. To je minimalan novac za maksimalni učinak, pojasnila je Silvija Šesto dodajući:“  Ja sam i predsjednica Društva književnika za djecu i mladež skraćenog imena „Klub prvih pisaca“. Djeca se prvo susreću s piscima za djecu, a mi pisci volimo susrete s djecom. Trebalo bi biti što više ovakvih susreta i to bi trebala biti strategija na državnom nivou. U ovo doba konzumerizma knjižnice su prazne, a ne bi smjelo biti tako.“

P1090242

Silvija Šesto u mladosti je bila i reprezentativka stolnog tenisa i slijedom toga završila Višu trenersku školu. Bavila se sportskim novinarstvom, pisala je scenarije za radijske, televizijske i propagandne emisije, osmišljavala reklamne kampanje i slogane. Dobitnica je “zlatnog i kristalnog zvona” 1996. godine za tekst i produkciju radijske propagandne poruke na skupu hrvatskih propagandista. Autorica je i voditeljica mnogih radijskih emisija, a neke od njih je i sama vodila. Kao scenaristica sudjelovala u mnogim “specijalnim projektima” HRT-a.

TEKST: Tomislav Milanović     FOTO: T. Milanović

Slavonski © - 2014 - sva prava pridržana
izrada stranice : exdizajn