U KUTJEVAČKIM VINOGRADIMA – Krenula berba ranih sorti | Slavonski.hr

U KUTJEVAČKIM VINOGRADIMA – Krenula berba ranih sorti

Datum objave: 23. 8. 2018. | Kategorija: Gospodarstvo

naslovna

KUTJEVO – Berba grožđa, općenito, ove je godine u vinogradima počela nešto ranije, pa tako i na zasađenim površinama Kutjeva d.d.. Podrumi su pripremljeni, a enolozi s nestrpljenjem očekuju grožđe koje je unatoč vrlo zahtjevnoj godini po kvaliteti jako dobro. Upravo takvo grožđe  jamči proizvodnju vrhunskih vina koja su i  na domaćem i na svjetskom tržištu sve traženija.

Ovih je dana počela berba ranih sorti. U vinogradima iznad Hrnjevca uz vrijedne berače su  tehnolozi i agronomi jer berba kao početak zahtjevnog procesa stvaranja plemenite kapljice ne prepušta se slučaju. “Počeli smo s berbom muškat ottonela nakon kojeg krećemo s berbom pinota sivog i traminca. Po završetku berbi tih sorti na red dolazi zweigelt, graševina te cabernet sauvignon i merlot. Kutjevo d.d. ima zasađenog vinograda na 420 hektara. Od toga je u rodu 360 hektara, na kojim će površinama berba trajati ove godine između 30 do 35 dana,” rekao je tehnolog u vinogradarstvu Kutjeva d.d Zdravko Raguž.

nn

“Uzimali smo uzorke i radili analize. Prema pokazateljima i parametrima kvaliteta je, može se reći i iznad očekivanja. Kvaliteta grožđa i kod  kooperanata. Svakodnevno vršimo kontrole kako bi u  konačnici, donijeli pravu odluku kada je najpovoljnije krenuti s berbom,” dodao je Raguž.

Kutjevo d.d. surađuje s kooperantima kod kojih je nešto više od 320 hektara zasađenog vinograda. Berba najzastupljenije sorte, graševine, koja je također visoke kvalitete očekuje se početkom rujna, a cabernet sauvignon i merlot zadnje su sorte koje će se brati i time završiti berba na površinama  Kutjeva d.d.. Planirana je i ledena berba . “Na jednom su položaju posebno pripremani trsovi graševine i traminca za ledenu berbu. Tu se mora posvetiti veća pozornost u smislu upotrebe zaštite i odrađivanja rezidbe. Prema sadašnjem stanju grožđe za ledenu berbu se drži jako dobro, a urod je i veći od očekivanja, pa su dobri izgledi i za ovu proizbvodnju,” zaključio je Raguž.

TEKST: S.P/D.K.      FOTO: D. K.

Slavonski © - 2014 - sva prava pridržana
izrada stranice : exdizajn